Dom in vrt

Z dobro vgrajenimi estrihi do dolgo obstojnih tal

Estrihi hotenjka

V končnih fazah gradnje na vrsto pridejo estrihi, ki so narejeni iz posebne cementne mešanice in vode. Za še boljšo konsistenco je dodana manjša količina peska, ki poskrbi da so strojni tlaki zares dobro fiksirani. Za vgrajevanje mojstri uporabljajo posebne stroje (kot neke vrste črpalka s cevjo, ki material brizga v prostore). Poznamo več vrst estrihov: cementni in samorazlivni estrihi, ki se razlikujejo glede na vrsto objekta, kjer so položeni. Prvi se pogosteje rabijo predvsem v stanovanjskih hišah, drugi pa v industrijskih objektih.

hotenjka

Na kaj je treba biti pozoren pred vgraditvijo?

Preden se začnejo estrihi vgrajevati, je potrebno spodnjo betonsko plast popolnoma osušiti, kar je zlato pravilo, ki velja za vse mojstre tal in parketarskih oblog. Če niste prepričani, ali so vaše površine pripravljene na vgrajevanje le-teh, raje počakajte kakšen teden ali dva. V nasprotnem primeru se bo v spodnje plasti ujela vlaga in povzročila gnitje izolativnega sistema in posledičen dvig tal. Estrihi zahtevajo svoj čas, zato ne prehitevajte z odločitvami. Naj bo vsak korak vaše gradnje načrtovan do potankosti! Prav tako pred vgraditvijo betonsko plast dobro očistite s sesalcem in nežnim sredstvom za čiščenje.

Kako se strojni tlaki vgrajujejo?

Estrihi pri svoji vgraditvi zahtevajo stroge pogoje: ne polagamo jih neposredno na plast betona, temveč je potrebno prej zagotoviti ugodno izolacijsko plast, sestavljeno iz stiropora ali steklene volne. Pri izbiri izolacijskih materialov, ki jih estrihi zahtevajo je potrebno biti pazljiv: le-ta mora biti odlično toplotno izolativen in odporen na sprejem vlage iz okolja.

Estrihi hotenjka

Vsekakor je priporočljivo za njihovo vgradnjo najeti strokovnjaka, ki to področje gradbeništva dobro pozna. Čez izolacijski material se na koncu položi plast delitacijskega traku približne debeline 5 mm in vaša tla so pripravljena na zaključno in debelejšo betonsko plast. Vsekakor pri izbiri materialov cena ne sme igrati pomembne vloge, saj lahko odločilno vpliva na obstojnost končnega produkta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja