Avto-moto

Vozniški izpit in tečaj varne vožnje

avtošola

Kar nekaj obveznosti nas čaka, če želimo pridobiti vozniško dovoljenje in brezskrbno zapeljati na ceste kot polnopravni udeleženci v cestnem prometu. Najprej bo treba seveda opraviti šolanje, ki že takoj postavlja nekaj pogojev, po uspešno opravljenem teoretičnem in praktičnem usposabljanju pa sledi izpitna vožnja, ki vodi do izdaje vozniškega dovoljenja. A to še ni dovolj – sledi še usposabljanje varne vožnje in nekaj drugih zahtev pred pridobitvijo polnopravnega statusa voznika.

Ko uspešno opravimo vozniški izpit z izpitno vožnjo, pridobimo vozniško dovoljenje. To velja dve leti in je zaznamovano s statusom voznika začetnika, kar pomeni, da bo treba opraviti še dodatne zahtevane obveznosti. Poleg tega ima voznik začetnik nekaj omejitev v primerjavi s polnopravnimi vozniki, predvsem glede kazenskih točk in dovoljene vsebnosti alkohola pri vožnji.

Glavna obveznost, ki čaka voznika začetnika v času trajanja tega statusa, pa je tečaj varne vožnje. To je relativna novost, ki marsikaterega nadobudnega voznika nekoliko zmede. Po uspešno opravljeni izpitni vožnji namreč že pridobimo vozniško dovoljenje in lahko zapeljemo na cesto, ne smemo pa misliti, da smo s tem s šolanjem zaključili. Vozniško dovoljenje voznikov začetnikov velja dve leti, v tem času pa morajo opraviti tečaj varne vožnje, če želijo dovoljenje podaljšati oziroma nadgraditi v polnopravni status. Časa imamo torej dve leti, treba pa je opozoriti še na to, da tečaja ni mogoče opravljati kar takoj. Najprej bo treba pridobiti nekaj praktičnih izkušenj pri dejanski vožnji na cesti, šele nato bo tečaj zares koristen. Predviden čas pridobivanja izkušenj na cesti je šest mesecev od datuma pridobitve vozniškega dovoljenja, v tem času pa naj bi prevozili vsaj nekaj sto kilometrov. Nato se vozniški izpit zaključi z omenjenim tečajem, za katerega imamo torej leto in pol časa za dejansko opravljanje. Tečaj varne vožnje je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, opraviti pa bo treba tudi spremljevalno delavnico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja