Poznamo veliko skupino vitaminov, ki so nepogrešljivi za normalno delovanje našega organizma. Zagotovo pa ste že vsi slišali za tiste iz skupine D, ki nastajajo v našem organizmu še posebej pod vplivom sončne svetlobe in ultravijoličnih žarkov. Vitamin D3 pripomore k ohranjanju zdravih kosti in mišic, kakor tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema. Naše telo ga proizvede iz holesterola, ki ga najdemo v koži.
Da pa ga telo proizvede, ni potrebno, da bi se ves dan nastavljali sončnim žarkom, ki so še zlati poleti lahko nevarni, ampak zadošča le 10 minut vsakodnevne izpostavitve. Sončni vitamin je skupaj z vitaminom C nujno potreben človeškemu telesu v boju proti infekcijam.
Optimalno nastajanje vitamina D3 ni tako enostavno
Živimo v delu sveta, kjer smo več v stiku s soncem zlasti poleti, pa še to večinoma ne na pravi način, saj večina ljudi uporablja kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Da je vitamin D3 v telesu v zadostni količini, moramo za to poskrbeti s primerno hrano in ustreznimi prehranskimi dopolnili. Tudi Evropska komisija za varnost hrane (EFSA) je potrdila pomembnost tega vitamina. Vitamin D3 naj bi tako glede na različne raziskave prispeval k: normalni absorbciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti, delovanju mišic, ohranjanju zdravih zob, delovanju imunskega sistema in pomembni vlogi pri delitvi celic.
Več vrst vitaminov – različna učinkovitost
Zelo je pomembno, da so prehranska dopolnila, ki jih uživamo, čimbolj podobna naravni obliki vitaminov. Vitamin D3 iz jelenovega lišaja je v tej naravni snovi zastopan v visokih količinah, njegov blagodejni vpliv na človeški organizem pa je znan že iz 15. stoletja.
Lišaj Cladonia rangiferina je pravzaprav simbiotična mešanica med algo in glivo, ki jo v prehrani uporabljajo jeleni. Njegovo uporabnost pa je tako skozi stoletja odkril tudi človek, predvsem za snovanje kapsul, ki vsebujejo vitamin D3 v današnji moderni dobi ali kot je tudi poznan, sončni vitamin. To je naravna oblika omenjenega vitamina, ki se v človeškem organizmu optimalno absorbira. Ker je 100 % naraven je primeren tudi za vegane, ljudi občutljive na laktozo in gluten.