Lepota in Zdravje

Tinktura naj se previdno pripravi, da bo imela pravi učinek

Tinktura

Ljudje vedno bolj posegamo po naravnih izdelkih, v kar nas dejansko že kar silijo razne oglaševalske kampanje. Vendar pa kupiti nekaj, kar naj bi bilo naravno, še ne pomeni, da je to najbolje, kar lahko imamo. Zagotovo je veliko bolje, da se naredi na primer tinktura, kot pa da se kupujejo razno razni eko izdelki za zdravljenje ali lajšanje takšne ali drugačne težave. Če je kaj naravno, zagotovo je to tinktura, je pa res, da jo je treba pravilno pripraviti, da se dosegajo pozitivni učinki, saj si nihče prav gotovo ne želi, da bi si škodoval.

Kako se pravilno pripravi tinktura?

Prav gotovo vas sedaj najbolj zanima to. Največjo napako se naredi, če se uporabi preveč močan alkohol, prav tako pa je napaka tudi, v kolikor ne uporabite dovolj koncentriranega alkohola, saj s tem ustvarite idealno okolje za razvoj plesni in bakterij. Še najbolje je tako, da se tinktura dela v vsaj 30 odstotnem alkoholu in največ 90 odstotnem, pri čemer je vsekakor treba upoštevati, da je to, kako koncentriran alkohol boste uporabili, veliko odvisno od tega, iz katere rastline se tinktura izdeluje. Težje kot se raztaplja rastlina, ki jo želite topiti, bolj močan alkohola se uporablja in obratno, bolj kot je zelišče topno, pa vendar ne preveč sočno, manj močan alkohol se uporablja.

Nekako pa velja, da se kozarec napolne s ¼ do največ ¾, pri čemer pa je vedno treba rastlino, ki se jo raztaplja, čim bolj nasekljati oz. spraviti na čim manjše dele, ki pa se jih ne sme stisniti. Potem se do vrha nalije alkohol, kozarec shrani na temno in hladno mesto, ki pa ga je treba večkrat tedensko tudi pretresti in po potrebi tudi doliti alkohol, v kolikor je izhlapel. Po nekje dveh mesecih ali dveh mesecih in pol je tinktura pripravljena za priporočeno uživanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja