Dom in vrt

Talne ploščice in steklena vrata: funkcija in šik

talne ploščice.2

Kombinacija, ki jo lahko združujejo talne ploščice ter steklena vrata, je lahko ena izmed najbolj elegantnih izbir v sodobnem notranjem oblikovanju. Prve nudijo trpežnost, enostavno vzdrževanje in estetsko privlačnost, medtem ko druga dodajajo pridih sodobnosti in svetlobe v sobah. Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo in kombiniramo ta dva produkta, da dsteklena vrata (1) osežemo vrhunski estetski učinek in funkcionalnost?

 

Zakaj so talne ploščice prikladne za naš dom?

Njihova izjemna priljubljenost izhaja v prvi vrsti iz njihove vzdržljivosti, saj lahko zdržijo različne obremenitve tudi več let in celo desetletij brez kakršne koli poškodbe, nadalje pa vsekakor tudi zaradi odpornosti proti vlagi in enostavnega vzdrževanja. So odlična izbira za prostore, kot so:

 • kuhinja,
 • kopalnica,
 • hodnik
 • in dnevna soba.

Skratka povsod, kjer potrebujemo materiale, ki dobro prenašajo vlago ter razne nastanke madežev. Njihova popularnost izhaja tudi iz oblikovnega aspekta, saj so na voljo v številnih barvah, vzorcih in materialih, kar nam omogoča veliko kreativnosti pri oblikovanju prostora. Nekaj predlogov je dostopnih npr. na tem naslovu: https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/talne-ploscice Vzdrževanje je enostavno, in sicer zadostuje redno čiščenje z vodo in blagim čistilom, kar bo ohranjalo njihov videz. Pri trdovratnih madežih lahko uporabimo specializirana čistila. Pomembno je tudi, da jih redno pregledujemo in zamenjamo poškodovane dele, da preprečimo večjo škodo.

steklena vrata.2

Kakšne talne ploščice imamo na izbiro?

Z vidika materialov in načinov produkcije imamo na voljo naslednje talne ploščice:

 • Keramične: So ene izmed najpogosteje uporabljenih zaradi svoje vsestranskosti in obstojnosti. Primerne so za skoraj vse notranje prostore.
 • Porcelanaste: So gostejše in bolj odporne na vlago kot keramične, zato so idealne za kopalnice in zunanjščino.
 • Kamnite: Naravni kamen, kot so marmor, granit in skrilavec, prinaša prestižen videz, a zahteva nekoliko več vzdrževanja.
 • Iz stekla: Izvrstne so za dekorativne poudarke, saj odsevajo svetlobo in dodajajo globino prostoru.

Stilsko lahko izbiramo med klasičnimi in sodobnimi, pri čemer bodimo pozorni na to, da uskladimo pravi slog in vzorce s celotno estetiko sobe oziroma stanovanja. Za sodobni slog izberimo nevtralne tone, kot so bež, siva in bela, ki omogočajo enostavno kombiniranje z različnimi dekorativnimi elementi. Za tradicionalni slog pa posezimo po klasičnih vzorcih, kot so geometrijski ali cvetlični motivi.

talne ploščice1

Kako steklena vrata lahko nadgradijo naše domovanje?

Steklena vrata imajo številne prednosti in so odlična opcija, če želimo dodati moderen pridih svojemu domu. Omogočajo pretok svetlobe, kar je še posebej koristno v manjših prostorih, kjer ga optično povečajo in ga naredijo svetlejšega. So nadvse varna, enostavna ter z enoročnim odpiranjem in tudi zelo vsestranska, saj so primerna za kopalnice, spalnice, pisarne in dnevno sobo. Obstaja več vrst oziroma stilov, in sicer:

 • Drsna: Idealna bodo tam, kjer želimo prihraniti prostor. Primerna so za večje kopalnice ali dnevne sobe.
 • Motna: Ponujajo zasebnost, hkrati pa prepuščajo svetlobo. Prikladna so za kopalnice in spalnice.
 • Vitražna: So dekorativna in dodajo edinstven značaj, popolna so za vhod ali notranje pregrade.
 • Kaljena: So izjemno trpežna in varna, saj se ob morebitni poškodbi razdrobijo na delce brez ostrih robov.

Za izbiro pravega stila je pomembno tudi v tem primeru upoštevati celoten interier. Za sodobne in minimalistične interierje so primerna preprosta, prozorna steklena vrata brez okvirjev. V klasičnih in rustikalnih interierjih pa se lahko odločimo za vitražna ali motna z lesenimi okvirji. Na voljo so tudi številne okrasne grafike na njih, npr. različne črte, vijuge, krogi, cvetlice in tako dalje, v več barvnih različicah pa lahko dobimo tudi podboje. Z vzdrževalnega vidika zahtevajo redno čiščenje, da ohranijo svoj sijaj. Za čiščenje uporabimo mehko krpo in čistilo za steklo. Paziti moramo, da ne uporabljamo abrazivnih čistil, ki lahko poškodujejo površino. Pri vitražnih pa je potrebno posebno pozornost nameniti čiščenju spojev in okvirjev.

steklena vrata.1

Kako učinkovito skombinirati oba produkta?

Za ustvarjanje harmoničnega in estetsko privlačnega vzdušja moramo znati vpeljati pravilno kombinacijo obeh produktov, vse od barvne skladnosti do vzorcev, ki se medsebojno dopolnjujejo. Na primer, nevtralne talne ploščice lahko poudarimo tako, da dodamo steklena vrata z zanimivimi detajli ali barvami. Nekateri primeri kombinacij obeh produktov so lahko še glede na stil naslednji:

 • Sodobno: Svetla keramika in prozorna drsna steklena vrata ustvarjajo občutek odprtosti in zračnosti. To je imenitna kombinacija za manjše sobe, kjer želimo optično povečati prostor.
 • Tradicionalno: Kamnite talne ploščice z bogatimi teksturami in vzorci skupaj z vitražem ustvarjajo prestižen in klasičen izgled, kar je idealno za vhod ali dnevne sobe.
 • Rustikalno: Če imajo steklena vrata leseni okvir in jim dodamo talne ploščice, ki posnemajo videz lesa, bomo ustvarili topel in prijeten ambient. To se izvrstno poda v rustikalnih kuhinjah ali jedilnicah.
 • Kopalnica: Motno steklo v kombinaciji s porcelanom v naravnih tonih prinaša zasebnost in eleganco.

Zlitje obeh elementov se torej lahko obnese v več primerih in je idelano za vse, ki želijo ustvariti eleganten, funkcionalen in estetsko privlačen dom, ki ne bo zgolj lep, temveč tudi praktičen in udoben. S pravim občutkom za združevanje materialov, barv in vzorcev ter okrasnih grafik lahko dosežemo uglašen videz, ki bo zadovoljil tudi najzahtevnejše okuse.

talne ploščice (1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja