tablični računalnikiKnjige in časopise so začele zamenjevati napravice različnih mer, ki so prenosljive in znane pod imenom tablični računalniki. Slednji so prispeli že leta dva tisoč. Prvi tablični računalniki podjetja Microsoft so bili dokaj cenovno ugodni. Najbolj je k porastu priljubljenosti pripomoglo ameriško podjetje Apple. Steve Jobs je leta 2010 začel prodajati iPad. Ti tablični računalniki, ki so izdelek podjetja Apple, so še zdaj izjemno priljubljeni, a je zanje treba odšteti največ denarja. Posebej za te tablične računalnike so bili izdelani ovitki. Posebni ovitki, ki so na videz zelo privlačni, niso le lepi, a tudi koristni.

Tablični računalniki v srajčki

Pomagajo, da lahko tablični računalniki samostojno stojijo na ravni in nedrseči podlagi, da lahko ima oseba med branjem proste roke. V letu 2009 so se pojavile prve tablice s sistemom Android. Takšni tablični računalniki so imeli zaslon, ki je meril 12,5 cm. Zaslon tabličnega računalnika mora biti dovolj velik, da lahko oseba z njega udobno bere ali si na njem dopisuje po elektronski pošti. Vseeno pa zaslon ne sme biti prevelik, zagotovo ne večji od prenosnega računalnika. Velikost zaslona na tablicah naj bi bila večja od pametnih telefonov in manjša od prenosnih računalnikov. Prav to je namen tabličnih naprav, da jih je lažje prenašati naokoli kot prenosni računalnik, a da nudijo več udobja kot pametni telefoni.

Tablični računalniki predvsem za branje

Kot vsa moderna tehnologija tudi tablični računalniki nimajo dolge življenjske dobe, kar velja še posebej za te, ki so pogosto v uporabi. Posameznik jih lahko uporablja približno dve leti, nekaj podobnega, kot je življenjska doba pametnih telefonov. Za osebe, ki pogosto tipkajo oziroma veliko pišejo je še vedno bolj priporočljivo, da si omislijo prenosni računalnik. Prenosni računalnik je namreč opremljen s tipkovnico, na kateri je tipkanje veliko lažje, vsaj v primerjavi s pisanjem na tipkovnici na dotik. V primerjavi s tipkanjem je pa branje na tabličnem računalniku veliko udobnejše. Na tabličnem računalniku lahko ima oseba celo knjižnico, iz katere lahko izbira knjige. Vsekakor je lažje nositi okoli tanko tablico kot več knjig.