Dom in vrt

Streha glede na material kritine

strehaNa izbiro kritine vpliva veliko dejavnikov, med katerimi je zelo pomemben naklon strehe, ki jo pokrivamo oziroma prekrivamo. Poleg tega se za vrsto kritine odločamo tudi glede na značilnosti ostrešja, morebitno vgradnjo strešnih oken, upoštevamo tudi podnebne razmere – možnost ekstremnih vremenskih razmer, ne nazadnje pa tudi arhitekturne značilnosti okolja, v katerem stoji hiša, za katero izbiramo novo kritino. Izbiramo lahko med različnimi vrstami kritine oziroma med strešniki iz različnih materialov: od kovinskih, betonskih, bitumenskih, vlaknocementnih do opečnih strešnikov.

Kovinska streha

Kovinski strešniki za pokrivanje streh so lahko iz jeklene, aluminijaste, bakrene ali pocinkane pločevine, pa tudi iz nerjavnega jekla. Kovinska kritina je primerna za strehe vseh naklonov, za zelo položne, z naklonom 8 stopinj, kot tudi za zelo strme, z naklonom 90 stopinj. Kovinska streha je odporna proti ekstremnim vremenskim razmeram, kot so toča, močan veter, sneg in led. Kovinska streha je odporna proti požaru in zaščitena pred korozijo. Kovinska kritina je zelo lahka, zato je primerna za prekrivanje starejših zgradb, pri čemer obstoječega ostrešja ni treba dodatno ojačati. Zaradi majhne teže je kovinska kritina primerna za strehe z majhnim naklonom oziroma položnejše naklone, pa tudi za zgradbe na območjih, kjer je večja nevarnost potresov. Kovinska streha ima zelo dolgo življenjsko dobo, zato tovrstne kritine ni treba zamenjati več desetletij.

Toplotna in zvočna izolacija kovinske strehe

Pri kovinski kritini je poskrbljeno za toplotno izolacijo. Kovinska streha odbija sončne žarke in tako zlasti v poletnih mesecih znižuje temperaturo v hiši. Pri zgradbah, kritih s kovinskimi strešniki, se notranja temperatura ohranja tudi zato, ker je med pločevinasto kritino in lesenim delom ostrešja zračni žep, ki deluje kot izolator. Kovinska kritina poskrbi tudi za zvočno izolacijo, tako da zmanjša raven hrupa v zgradbi, pokriti s tovrstno kritino. Raven hrupa se zmanjša zaradi strukture strešnikov, namreč kamniti posip na kovinskih strešnikih deluje kot zvočni izolator.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja