Lepota in Zdravje

Stevia razširjena že pred stoletji

hišazdravja stevia

Na koncu 19. stoletja naj bi italijanski botanik odkril rastlino, imenovano stevia. V resnici naj bi jo v Južni Ameriki uporabljali že stoletja. Rastlina stevia naj bi bila poznana kot sladka zel, listi pa naj bi bili zelo uporabni. Uživali so jo kot sladico, predstavljala pa je tudi zdravilo. Tako je stevia ublažila tegobe, kot so opekline, krči, želodčne težave. Ženske so jo uporabljale tudi kot kontracepcijsko sredstvo. Najprej je stevia rastla »divje«, nato so jo začeli kultivirati. Naenkrat je to zelišče postalo veliko bolj razširjeno in izkoriščano. Danes je stevia najbolj znana kot nadomestilo za sladkor. V prejšnjem stoletju je naraslo zavedanje o škodljivosti sladkorja. Zato je v ospredje prišel Natren.

Stevia postaja vse bolj priljubljena

Na tega so nekateri gledali kot enako škodljivega. Umetna snov, ki marsikomu ni poboljšala okusa, temveč ga je celo poslabšala. Pretiravanje s sladkornimi nadomestki je lahko škodljivo za človekovo zdravje. Pozitivna lastnost teh je, da imajo nižje število kalorij. Zato načeloma ne povečujejo telesne teže. Tisti, ki jih skrbi za zobe, jih bodo uživali pogosteje, saj naj ne bi povzročala kariesa. Ostaja pa dejstvo, da so umetna, kar zmoti marsikoga. V zadnjih letih je poraslo zanimanje za živila in dodatke, katerih izvor je naraven. Obstajata dva razloga, zaradi katerih stevia postaja vse bolj priljubljena. Prvi je ta, da gre za naravno snov. Izdelujejo jo namreč iz listov rastline stevia.

Stevia se rabi v majhnih količinah

Naravno je dobro in zaželeno, ker ni predelano. Procesirana živila in nadomestki lahko v večjih količinah škodljivo vplivajo na zdravje ljudi. Sladilo, kot je stevia, pa je zaželeno, ker ima pozitiven učinek. Je veliko slajše kot običajna snov za sladkanje jedi in pijač. Zato je potrebna veliko manjša količina. Zato je ni treba kupovati pogosto, kar je še en velik plus. Odlična je za sladkorne bolnike, pa tudi za vaše zobe, saj ne povzroča gnilobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja