Dom in vrt Storitve

So kavne kapsule res slabe za okolje

So kavne kapsule res slabe za okolje

Tisti, ki ljubimo kavo, tudi vemo, da je naša najljubša pijača zavita v številne mite, nekatere od njih je treba razbiti, druge pa »sprejeti«. V zvezi s pripravo kave obstaja kar nekaj mitov. O nekaterih se govori več, o drugih manj. Poglejmo si nekaj najpogostejših:

  • Za pripravo kave potrebujete vrelo vodo. (napačno – vrela voda dejansko naredi kavo grenko).
  • Kava povzroča močno odvisnost (da in ne),
  • Vsaka kava ima enako količino kofeina (ne – odvisno od načina priprave vaše kave).

uporabljene kavne kapsule

Poleg omenjenih pa obstaja še en mit, ki so ga proizvajalci na vsak način sposobni razbiti. To je trditev, da so kavne kapsule bolj škodljive za okolje, kot ostale vrste kave.

Kavne kapsule so bile od samega nastanka dobro sprejete. Obstajajo sicer že zelo dolgo časa, a je trajalo nekaj desetletij, preden so se »prijele« in uveljavile. S tem, ko so postale popularne in zelo razširjene, pa se pojavljajo mnoga vprašanja. Od tega, da je embalaža kavnih kapsul strupena (izdelane so bodisi iz reciklirane plastike, bodisi iz aluminija), do tega, da se s takim načinom proizvede preveč odpadkov.

Kot lahko zasledite tudi na spodnjih povezavah, kavne kapsule preko embalaže ne oddajajo strupov. Po nekaterih trditvah naj bi namreč tak tip kave vseboval preveč furana, ki pa je zdravju škodljiv. Po nekaterih trditvah, naj bi se pri pripravi kave iz kapsul nastajal še v večji meri, zaradi višje temperature pri pripravi kave. A temu ni tako. Vsebnost furana v takem primeru je tako nizka, da bi za opazno vsebnost furana, morali dnevno popiti vsaj 30 espress-ov. Več na spodnjih povezavah:

  • Ali kava v kapsulah škoduje zdravju? – Radio Ptuj
  • Ali kava v kapsulah škoduje zdravju? – Tednik

recikliranje kavnih kapsulah

Druga pogosta trditev, o kateri se prav tako boljk malo piše pa pravi da »embalaža kavnih kapsul onesnažuje okolje, saj je vsaka skodelica »zapakirana« v svojo embalažo, le te pa so izdelane iz materialov, ki se ne dajo reciklirati.« Temu seveda ni tako. Zakaj?

Največja težava kave v današnjem svetu je poraba vode, tam, kjer se kavo pridobiva. Za pridelavo kave je namreč potrebno zagotoviti ogromne količine pitne vode. Ko gledamo na način priprave kave, lahko ugotovimo, da se največ kave (količinsko v gramih) porabi pri turški kavi oz. pri klasičnih espresso avtomatih. Cilj je namreč pripraviti kavo tako, da porabimo čim manjšo količino le-te.

Z uporabo kavnih kapsul lahko zagotovimo, da bomo za pripravo ene skodelice kave porabili najmanj kave.

Po drugi strani pa velja omeniti, da je vse embalaže kavnih kapsul mogoče reciklirati. Kapsule namreč lahko spravljate ločeno in jih občasno odnesete na prodajno mesto, tam pa jih bodo poslali v reciklažo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja