Dom in vrt

S premazi za les do doživljenjske zaščite lesa

Les je živ in naraven material, ki ga v večini slovenskih gospodinjstev radi uporabljamo na več področjih, na primer pri opremi, kot so okna, vrata, pod, pohištvo in celo stenski opaži. Leseni notranji opremi ne posvečamo toliko pozornosti, saj ne pride hitro do očitne obrabe. Ko pa gre za lesene detajle zunaj, jih moramo zaščititi. Naj bodo to barve, olja ali drugi premazi za les Silvanol lazura b je ena od boljših izbir, ko želimo dolgoročno zaščititi lesene dobrine, ki so izpostavljene zunanjim razmeram. Prav je, da se zavedamo, da tudi notranja oprema, na primer mize, stoli, lesena tla potrebujejo nego, tako da nam bo raznovrstna lesna zaščita prišla prav tudi v notranjih prostorih.

 

Čemu so namenjeni premazi za les?

silvaprodukt

Tovrstna zaščita lesa je namenjena površinski zaščiti lesene opreme, na primer zunanjih ograj, nadstreškov, oken, vrat, lesenih fasadnih oblog in podobno. Med akrilnimi premazi za les Silvanol lazura b na primer izstopa po tem, da les obarva v želeni odtenek in ga zaščiti pred obrabo in sivenjem, ampak ne prekrije teksture lesa, kar ohrani njegovo estetsko funkcijo. Premazi za les torej preprečujejo poškodbe, kot je gnitje, zaradi vlažnih vremenskih vplivov in razpoke zaradi visokih temperatur.

 

S čim vse lahko zaščitimo les?

silvaprodukt

Notranje lesene površine lahko zaščitimo s temeljni premazi za les, ki ščitijo pred glivicami, plesnijo in vplivi UV žarkov in drugimi obremenitvami. Izbiramo lahko med brezbarvnimi, tankoslojnimi in debeloslojnimi. Zanimivi so izdelki, ki zavarujejo les od znotraj, to so olja in voski, primerni za zunanje, tudi pohodne, površine, saj se te hitreje obrabijo. Omenjeni prodrejo v površino lesa in se potem posušijo ter tako ustvarijo trpežno zaščito. Obstaja torej veliko možnosti, v nekaterih primerih lahko uporabite več različnih zaščitnih slojev, lahko tudi popolnoma prekrijete les z želeno barvo ali ohranite njegov naravni videz. Izbira je poljubna, vsekakor pa se zaščita priporoča za dolgoročno odpornost lesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja