Dom in vrt

Preprostost čiščenja na sodoben način

robotski sesalniki3

Čistoča doma je bistvenega pomena za udobno in zdravo bivanje. Toda v današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s pomanjkanjem časa za temeljito čiščenje. Na srečo nam sodobna tehnologija ponuja nekaj nadvse naprednih rešitev, kot je, denimo, kombinirani kakovosten sesalec in pomivalec tal v enem ali robotski sesalnik, ki deluje avtonomno, ne da bi morali mi sodelovati pri čiščenju. Tovrstni pripomočki nam olajšajo gospodinjska opravila in zagotavljajo učinkovito odstranjevanje umazanije, seveda pa moramo najprej pridobiti vse informacije, kakšne prednosti in slabosti imajo ter kako izbrati pravega za naše potrebe. Med drugim jih lahko pridobimo direktno pri dobaviteljih, kot sta npr. Roborock ali Dreame ter drugod, oziroma preko spletnih naslovov in trgovin: https://www.dreame.si/kategorija-izdelka/robotski-sesalniki/

sesalec in pomivalec tal

Robotski sesalnik za avtomatizacijo nalog

Robotski sesalnik prinaša številne prednosti, ki znatno olajšajo vsakodnevno vzdrževanje čistoče v domu. Deluje povsem samostojno, kar pomeni, da lahko izvaja opravila, medtem ko mi počnemo kaj drugega ali pa smo zdoma. To je še posebej uporabno za zelo zaposlene posameznike in družine. Preprosto nastavimo urnik in ga programiramo, da prične z delom ob določenem času vsak dan. Opremljen je s senzorji in algoritmi, ki mu zagotavljajo učinkovito navigacijo po prostoru. Prepozna in se izogne oviram, kot so pohištvo in stopnice, ter uredi celotno površino. Njegove odlike so med drugim:

 • Prilagodljivost: Zasnovan je za različne vrste tal, vključno s preprogami, ploščicami, parketom in laminatom. Nekateri modeli samodejno prilagajajo moč in način delovanja glede na vrsto površine.
 • Povezljivost z aplikacijami: Robotski sesalnik je lahko povezan z aplikacijami za pametne telefone, kar nam omogoča daljinsko upravljanje, spremljanje napredka in prilagajanje nastavitev.
 • Nizka raven hrupa: Večina deluje tiho, kar pomeni, da jih lahko uporabljamo kadar koli v dnevu, ne da bi motili vsakdanje aktivnosti ali spanec drugih.
 • Dostop do težko dosegljivih mest: Zaradi svoje majhnosti in nizkega profila lahko robotski sesalnik očisti tudi težko dosegljiva mesta, kot so pod pohištvom, posteljami in omarami, kar pogosto predstavlja izziv za tradicionalne modele.
 • Časovni prihranek: Ker robotski sesalnik deluje samostojno, znatno privarčujemo s časom in vložimo manj lastnega truda, ki bi ga sicer porabili za ročno sesanje. To nam omogoča, da se osredotočimo na druge opravke ali preprosto uživamo v prostem času.
 • Priročnost: Enostaven je za nastavitev in uporabo, običajno ima tudi enostaven sistem za praznjenje zbiralnika za prah in redno vzdrževanje filtrov, izberemo pa lahko tudi samočistilno postajo. Številni imajo funkcijo samodejnega vračanja na polnilno postajo.

S HEPA filtri učinkovito zajame tudi alergene in druge onesnaževalce, kar izboljša kakovost zraka in zmanjšuje simptome alergij. Cene zanj se gibljejo vse od 350,00 EUR naprej.

robotski sesalniki33

Kakovosten sesalec in pomivalec tal s funkcijami, združenimi v eno

Sesanje ter pomivanje, združeno v eni napravi, zagotovo olajša logistiko po prostoru, shranjevanje in  uporabo različnih sredstev, zato je sesalec in pomivalec tal zagotovo lahko prava rešitev za nas, če iščemo tovrsten pristop. Hkratno združevanje teh funkcij nam tudi prihrani čas in zagotavlja globinsko delovanje, poleg tega pa imajo lahko še druge funkcije. Nekatere druge prednosti, ki jih še ima sesalec in pomivalec tal, lahko povzamemo v naslednjem seznamu:

robotski sesalniki2 (1)

 • Vsestranskost: Primeren je za različne površine, vključno s ploščicami, laminatom in trdimi tlemi ter celo preprogami.
 • Temeljitost: Omogoča istočasno odstranjevanje prahu, dlake hišnih ljubljenčkov, trdovratne umazanije in madežev, kar prihrani čas in trud. Odstranjuje tudi bakterije in alergene, kot so prah, cvetni prah in pršice, kar izboljša kakovost zraka v notranjih prostorih in zmanjša simptome alergij. To je še posebej pomembno v gospodinjstvih z majhnimi otroki, starejšimi ali alergiki, kjer je higiena še bolj bistvenega pomena.
 • Hitrost: Ker izvajamo dve nalogi hkrati, ju bomo hitreje opravili, kot če bi ju posebej, kar je uporabno zlasti v večjih stanovanjih ali poslovnih prostorih in drugod.
 • Enostavna uporaba: Mnogi modeli so ergonomsko oblikovani in enostavni za uporabo. Nekateri imajo funkcijo samodejnega čiščenja krp, kar še dodatno olajša vzdrževanje naprave, saj nam tega ni potrebno opravljati ročno. Poleg tega imajo lahko odstranljive in pralne dele, kar poenostavi vzdrževanje in podaljša njihovo življenjsko dobo.
 • Ekološkost: Zasnovan je za učinkovito rabo vode in čistil. To pomeni manjšo porabo teh virov, kar je bolj prijazno do okolja.
 • Multifunkcionalnost: Sesalec in pomivalec tal pogosto vključuje napredne tehnologije, kot so senzorski sistemi za zaznavanje umazanije, različni načini čiščenja in povezljivost z aplikacijami, kar omogoča prilagajanje opravil glede na specifične potrebe prostora.

Cenovno je sesalec in pomivalec tal sicer dražji od klasičnega modela zaradi vseh naštetih lastnosti, nekoliko bolj pa se bomo morali posvetiti tudi njegovemu vzdrževanju za zagotavljanje optimalne učinkovitosti, vendar njegova uporaba na dolgi rok lahko odtehta tovrstne pomisleke.

robotski sesalniki (1)

Izbira aparata glede na proračun in druge preference

Ne glede na to, ali bomo izbrali pokončni sesalec in pomivalec tal ali pa robotski sesalnik, pridobimo več ponudb s strani podjetij, kot sta, recimo, že omenjeni Roborock ter sorodni Dreame, ter se glede na svoj proračun, kapacitete in druge želje podajmo v nakup aparata, ki nam bo najbolj olajšal napore.

sesalec in pomivalec tal2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja