Lepota in Zdravje

Pomembna dejstva o kurkumi

učinki kurkume 1

Kurkuma, uporaba katere prinaša številne koristi, je začimba z značilno rumeno barvo. Izvira iz korenine rastline Curcuma longa, sorodne ingverju. Čeprav se v Evropi vedno bolj uveljavlja kot samostojna začimba, je na Daljnem vzhodu, kjer je doma, že dolgo nepogrešljiv del vsakodnevne kulinarike. Njena prisotnost je zaznavna tudi v različnih mešanicah začimb, kot je na primer curry. V Evropo je najverjetneje prispela prek arabskih trgovcev. Kurkuma stranski učinki se pokažejo pri uživanju v prevelikih količinah, saj lahko povzroči draženje želodca. Čeprav vsebuje sestavine, ki podpirajo zdravje prebavil, lahko pretirano uživanje povzroči nelagodje. Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so jo jemali za zdravljenje raka, morali opustiti terapijo zaradi negativnega vpliva na prebavo.

kurkuma

Indijski žafran in barvilo

V srednjem veku je bila kurkuma (uporaba je bila razširjena) znana pod imenom “indijski žafran”. Poimenovanje “rumena začimba” izpostavlja eno od njenih značilnosti – uporablja se kot barvilo. To barvilo ni topno v vodi, temveč le v maščobah ali alkoholu. Kurkuma – uporaba je tako bila razširjena ne samo zaradi značilnega okusa, temveč tudi zaradi sposobnosti obarvanja jedi. Kupimo jo lahko v bolje založenih trgovinah, kjer se nahaja na policah z začimbami. Poleg tega je dostopna tudi v nekaterih specializiranih spletnih trgovinah. S tem je postala dostopna širši javnosti, ki jo lahko vključuje v svojo kulinariko ter uživa v njenih okusih in zdravilnih lastnostih.

Čudežna začimba z Daljnega vzhoda

Ponaša se z blago pikantnim, malce grenkim okusom, ki spominja na mešanico ingverja in pomaranče. Poleg tega pa vsebuje pomembne hranilne snovi, kot so mangan, železo, vitamin B6, vlaknine in kalij. V tradicionalni indijski in kitajski medicini je bila prvotno znana kot zdravilo proti vnetjem. Rumeno oranžno barvilo v njej, imenovano kurkumin, naj bi bila ključna zdravilna učinkovina. Vedno bolj priljubljena postaja tudi pri nas. Njena bogata aroma in zdravilne lastnosti so jo naredile nepogrešljivo sestavino mnogih jedi, poleg tega pa jo cenijo tudi zaradi njenega pozitivnega vpliva na zdravje.

absorpcija kurkume1

Rešiteljica za jetra

V skladu s tradicionalno vzhodno medicino deluje kot učinkovito zdravilo za čiščenje krvi in prebavil. Posebej izstopa njen pozitiven vpliv na jetra, saj spodbuja izločanje žolča, bilirubina in holesterola. Znana je po zaščiti jeter pred strupi in kemikalijami, izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu ter učinkovito pomaga pri zdravljenju virusnega hepatitisa. S staranjem se izločanje teh snovi v organizmu zmanjšuje, kar lahko vodi v zmanjšano absorpcijo v maščobi topnih hranil. Kurkuma – uporaba v naši kuhinji je zelo dobrodošla, pri čemer se priporoča dnevna količina približno ene polne žličke (približno 4 grame) na dan. To količino lahko razdelimo na tri dele in uživamo čez dan – zjutraj, opoldne in zvečer.

Nekateri previdnostni nasveti

Za preventivne namene je že pol do en gram na dan zadostna količina. Na Vzhodu se pogosto prodaja v obliki celih korenin, pri mletju pa ohrani svojo aromo. Prašek ima pekoč okus, doda pa tudi žarečo rumeno barvo začimbni mešanici kari, katero lahko dodamo različnim jedem kot so riž, meso, ribe, omake, omlete in drugo. Kurkuma (uporaba je varna) poleg zdravilnih lastnosti zmanjšuje lepljivost trombocitov. Pri tem je pomembno paziti, da se je ne predozira, še posebej ob sočasnem jemanju zdravil za trombocite ali med nosečnostjo. Kurkuma stranski učinki pa se kljub njenim številnim pozitivnim lastnostim lahko pojavijo pri nekaterih posameznikih v obliki blage alergijske reakcije, srbečice.

učinki kurkume 2

Zlato mleko

V zadnjem času je postalo izjemno priljubljeno njeno uživanje v obliki napitkov. Med njimi se izpostavlja zlato mleko, ki mu pripisujejo kar 150 pozitivnih učinkov za zdravje. Ta napitek postaja priljubljena izbira za tiste, ki jo želijo vključiti v svojo prehrano na okusen in zdrav način. Raziskave nenehno razkrivajo njene zdravilne učinke, saj deluje kot močan antioksidant. Trenutne študije kažejo, da varuje črevesje pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo celice DNK. Ključna sestavina ima sposobnost ustavljanja spremenjenih celic in njihovega uničevanja, s čimer preprečuje njihovo širjenje po telesu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja