Tehnologija

Orodje in oprema za najzahtevnejše naloge

elektrode

Ali veste, da je jeklo ena najbolj uporabljenih kovin na svetu? Uporablja se v vseh sferah življenja, od industrije, gradbeništva, strojništva, medicine, tehnologije, prevozništva, ladjedelništva, arhitekturi in prehranski industriji. Cisterne, nosilci, stebri, okovja, daljnovodi, stroji … jeklo je povsod. Spajanje posameznih kovinskih delov do končnega izdelka je mogoče s pomočjo posebnega aparata in elektrode za varjenje jekla, pri čemer se uporabljajo različni postopki. Pri spajanju različnih materialov med sabo je treba poznati mehanske in korozijske lastnosti obeh materialov. V nadaljevanju preberite, kako se ločijo glede na vrsto obloge poznamo, kakšne so njihove specifikacije in zakaj se je zanje najbolje obrniti na specializirano trgovino Metal Mikulič.

elektrode

 

Katere elektrode za varjenje jekla so na voljo?

Glede na vrsto obloge poznamo:

  • Celulozne elektrode, ki imajo v masi plašča dodano celulozo in se uporabljajo za spajanje cevi večjih premerov v naftni industriji, imajo tudi dober uvar in možnost spajanja v vseh legah.
  • Kisle elektrode, kjer plašč sestavljajo oksidi železa in mangana in drugih dezoksidantov, odtaljujejo pa se zelo hitro v obliki finih kapljic. Z njimi je mogoče doseči homogene zvare z gladko površino.
  • Rutilne elektrode imajo plašč iz naravnega rutila in ferolegure, vsebujejo pa tudi železov prah. Odtaljujejo se v večjih kapljicah, kar omogoča spajanje zvarnih žlebov z večjo špranjo. Rabijo nizko varilno napetost, mehanske lastnosti zvarov so dobre, varimo pa lahko z izmeničnim in enosmernim tokom.
  • Bazične elektrode imajo plašč na osnovi karbonatov z dodatkom jedavca. Z njimi je mogoče doseči zelo dobre mehanske lastnosti končnega izdelka, še posebej odpornost in trpežnost pri nizkih temperaturah. Ker so zvari nagnjeni k poroznosti, je treba uporabiti le suhe palice, ki jih pred uporabo presušimo.

 

Kupite jih pri Metal Mikulič

Gre za specializirano trgovino z električnim orodjem, priborom in opremo za velike in majhne mojstrovalce. Njihovi začetki segajo skoraj 30 let nazaj, pohvalijo pa se lahko z ekskluzivnim zastopništvom za nekatere najboljše znamke, kot je na primer Hitachi Koki. Odlikuje jih bogata zaloga, ugodne cene in široka ponudba kakovostnih izdelkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja