Šport in prosti čas

Odpravljanje napetosti in izboljšanje gibljivosti

športni masažni valji

Ste se kdaj vprašali, kako masažni valj deluje in ali dejansko prinaša koristi? Z njegovo redno uporabo lahko pozabite na kronično napetost v roki in rami, ki vas je prej obremenjevala. Masažni valj ponuja zanimivo mešanico bolečine in sprostitve, še posebej, ko opazimo, kako po njegovi uporabi naša mišična napetost popusti, kar nam omogoča lažje jutranje vstajanje in manj bolečin. Po intenzivni vadbi se pogosto pojavijo bolečine in napetost v mišicah. Za ohranitev gibljivosti in preprečevanje omejitev gibanja je ključno izvajanje samo-masaže mišic z njihovo pomočjo, saj ustvarijo pritisk na boleče ali napete mišične predele.

veslaška naprava2

Krepitev telesa in povečanje vzdržljivosti

Veslaška naprava omogoča izjemno učinkovito vadbo, saj vključuje večje število mišičnih skupin hkrati, kar omogoča celostno krepitev telesa brez izolacije posameznih mišic. Veslaška naprava omogoča do 50 odstotkov večjo porabo kalorij kot druge vaje, medtem ko krepi skoraj vse mišice telesa, predvsem pa krepi vzdržljivost. Ta dejavnost aktivira tudi trebušne mišice, kar prispeva k njihovemu razvoju in krepi jedro telesa. Povečuje tonus mišic, še posebej opazno na mišicah zadnjice, stegen in meč. Poleg tega aktivira mišice ramen, rok in hrbta pri vsakem potegu.

športni masažni valji. 1

Zakaj se pojavijo bolečine?

Vaša fascija, tanka plast tkiva, ki obdaja mišice, običajno omogoča, da se mišice gladko premikajo pod njo. Vendar pa se lahko med vadbo pojavi miofascialna adhezija, ko se mišice drgnejo in zatikajo pod fascijo, kar ustvarja mišične vozle. Adhezije so del naravnega procesa regeneracije mišic, saj se med vadbo mišice razgrajujejo in nato obnavljajo z novimi kolagenskimi vlakni. Ta nova vlakna so bolj prožna, vendar manj organizirana kot prejšnja mišična tkiva, kar povečuje tveganje za nastanek miofascialnih adhezij. Masažni valj igra pomembno vlogo pri zagotavljanju, da se nova, bolj zapletena kolagenska vlakna ustrezno razporedijo ob obstoječi mišici, kar zmanjšuje tveganje za nastanek miofascialnih adhezij.

Aerobna vadba z dodatno močjo

Veslaška naprava zahteva gladko in tekoče premikanje, ki mora biti neprekinjeno. Ključen kazalec uspešnosti je število potegov na minuto, ki bi se moral gibati med 22 in 26 potegi na minuto. Redna praksa in izboljšanje te tehnike lahko povečata intenzivnost vadbe. Pomembno je imeti tudi ogledalo, ki vam omogoča spremljanje vaše tehnike veslanja. Začnete s koleni pod kotom 90 stopinj, vzravnanim hrbtom in rokami iztegnjenimi naprej. Preverite, ali je veriga vzporedna z veslačem. Močno odrinite z nogami in rahlo nagnite trup nazaj. Ko dosežete kot 45 stopinj, potegnite ročaj k telesu, dvignite komolce. Na koncu naj bo hrbet vzravnan, nagnjen pod kotom približno 100 stopinj, z glavo nazaj. Komolci naj bodo ob telesu, ročaj tik pod prsmi. Roke izravnajte, sledi trup, nato upognite kolena, da se vrnete v začetni položaj.

veslaška naprava3

Nasveti za uporabo

Masažni valj lahko vključite v svojo vadbeno rutino kjerkoli in kadarkoli. Masažni valj je priporočljivo uporabljati takoj po vadbi, preden se raztegnete. Pri valjanju je pomembno upoštevati pravilno tehniko in dihanje, poleg tega pa je priporočljivo zadrževanje na bolj napetih mišičnih območjih za dodatno sprostitev. Po izvajanju počepov je priporočljivo masirati sprednje in zadnje stegenske mišice ter gluteus vsaj eno minuto. Ne pozabite tudi na meča in spodnji del hrbta. Predolgo ali prekomerno valjanje lahko povzroči prekomerno obremenitev mišic, kar se lahko kaže v bolečini dan kasneje.

Izboljšanje tehnike

Veslaška naprava omogoča vadbo pri kateri telo izloča stranske proizvode kot sta ogljikov dioksid in mlečna kislina. Sprva je vadba naporna, vendar se sčasoma telo prilagodi in postane vsaka vadba lažja. Ena najučinkovitejših metod za izboljšanje tehnike je začetek vsake vadbe s kratkim obdobjem izvajanja pravilnega zaporedja gibanja, kar omogoča izboljšanje tehnike in ogrevanje telesa. Med gibanjem so sklepi manj obremenjeni. Pravilno izvajanje vaj ne povzroča prekomernega stresa na sklepe, saj so noge ves čas na podlagi, roke pa na ročajih. Zaradi cikličnega gibanja so vsi sklepi manj obremenjeni, kar naredi to vadbo idealno za rehabilitacijo poškodovanih ljudi.

veslaška naprava (1)

Sprostitev in regeneracija

Masažni valj  je odličen način za sprostitev telesa in uma, kar zmanjšuje stres in spodbuja občutek sprostitve, spodbuja krvni obtok, kar prispeva k boljšemu prenosu hranil in kisika v mišice ter pospešuje proces regeneracije. Masažni valj pomaga razbremeniti napetost v mišicah in zmanjšati bolečino po vadbi ali napornem fizičnem delu. Redna uporaba lahko izboljša gibljivost sklepov in mišic ter pripomore k boljši telesni pripravljenosti ter pomaga pri sproščanju in obnavljanju mišičnih ovojnic, kar lahko izboljša gibljivost in zmanjša tveganje za poškodbe. Njegova redna uporaba lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za poškodbe mišic in sklepov ter pospeši proces celjenja poškodb.

masažni valji

Nizka investicija v vadbeno opremo

Veslaška naprava omogoča relativno poceni način vadbe, ki ga je mogoče izvajati doma ali v fitnes centru. Investicija je nizka v primerjavi z drugimi kardio napravami. Cenejša veslaška naprava stane le nekaj sto evrov, medtem ko je profesionalna veslaška naprava na voljo tudi za več tisoč evrov. Skozi leta razvoja je postala ključni del fitnes centrov. Neprestano izboljševanje naprave in primerjava njenih učinkov s kolesarjenjem ter tekom so ji prislužili visoko mesto med vadbami. Zaradi zahtevnosti same vadbe ima ta šport številne koristne učinke na telo. Vadba ne povečuje le mišično moč, ampak tudi vzdržljivost mišic. Vlečenje in potiskanje proti odporu naprave spodbuja fiziološke prilagoditve, ki omogočajo mišicam, da so učinkovito obremenjene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja