Otroška oprema

Najljubše slovenske pravljice v zvočni podobi

pravljice za otroke2

V teh sodobnih časih, prežetih z najnovejšimi tehnološkimi pripomočki, imajo tudi starši vse več težav z ohranjanjem ravnovesja med službenimi dolžnostmi in družinskim življenjem. Njihovi malčki pa potrebujejo njihovo pozornost in občutek varnosti. Še posebej je to pomembno pri tistih najmlajših, zato je ključnega pomena ohranjanje vezi med staršem in otrokom. Branje za lahko noč je odličen način za povezovanje, ki bo otroka umirilo pred spanjem, obenem pa različne kratke zgodbe za otroke spodbudijo njihovo ustvarjalnost.

Zaradi pomanjkanja časa morda obiski v knjižnici niso več tako pogosti. A vendar obstajajo načini, da pridete v stik z različnimi pripovedkami in pravljicami. Zdaj so kratke zgodbe za otroke na voljo v zvočni obliki prek posebne aplikacije, ki si jo lahko naložite tukaj: https://www.lahkonocnice.si/vse-pravljice.

Slovenske pravljice za lahko noč izpod peres domačih avtorjev

Zvočne zgodbice so pred mikrofoni brali pravi babice in dedki, tako da bodo s svojimi toplimi, umirjenimi glasovi poskrbeli za takojšnjo umiritev. Pozornost vašega malčka bo namreč med poslušanjem pravljic popolnoma osredotočena na glas in vsebino pripovedi. Tako se bo tudi še tako nemiren nagajivček umiril in lažje zaspal.

Vse zvočne vsebine, ki so vam na voljo prek aplikacije, so plod domišljije slovenskih avtorjev in avtoric. Tako si lahko vsak večer predvajate po eno zgodbico vašega najljubšega pisatelja ali vaše najljubše pisateljice. Če bo ena premalo, pa si jih lahko tudi predvajate več različnih zapored.

Za najmlajše so slovenske pravljice napisali Boštjan Gorenc – Pižama, Tinka Babič, Damjana Kenda Hussu, Ana Duša, Sebastijan Pregelj, Tomo Kočar, Nina Kokelj, Cvetka Sokolov in številni drugi priljubljeni avtorji mladinske literature.

lratke zgodbe za otroke1

Kratke zgodbe za otroke so lahko poučne in zabavne

Izbirate lahko torej med številnimi različnimi pisateljskimi slogi. Temu primerno je tudi tematika, ki jo obravnavajo slovenske pravljice zelo široka. V prvi vrsti je namenjena zabavi in vzbujanju pozornosti odraščajočih malčkov, ki se pogosto težko osredotočijo na eno stvar. Poslušanje zvočne kratke zgodbe za otroke je tako lahko zelo dober način, da se vaši mali nadobudneži naučijo boljše koncentracije.

Ob branju in poslušanju se lahko skupaj z njimi tudi vi morda naučite česa novega ali pa se preprosto sprostite in zabavate. S svojo pestro ponudbo različnih žanrov in tem so slovenske pravljice lahko zgolj preproste pripovedi, namenjene zabavi, lahko pa imajo tudi globlje sporočilo oziroma nauk. Nekatere so lahko odličen pripomoček pri učenju tujega jezika ali pa so v pomoč pri učenju pravilne izgovarjave nekaterih glasov ali besed, ki malčkom povzročajo težave.

otroške pravljice

Logopedske kratke zgodbe za otroke

Ni pa vse samo v zabavi. Čeprav je po drugi strani tudi učenje lahko zabavno. Logopedske slovenske pravljice lahko na zelo sproščen pomaga malčkom s težavami pri izgovarjavi. Namenjene so vsem, ki imajo govorne težave. S široko paleto tem pokrijejo lahko številna različna tematska področja in se tako približajo prav vsakemu okusu.

Ko jih predvajate, jim najprej dobro prisluhnite. Po končanem posnetku pa začnite vaditi. To je odličen način, da se pomagate svojemu malčku pri učenju. S ponavljanjem vseh tistih problematičnih glasov, ki jih še ne more izgovoriti, boste z vztrajnostjo brez dvoma dosegli dobre rezultate. Z natančnim poslušanjem in spremljanjem zanimivih dogodivščin, ki se jih lotevajo različni junaki, bo tudi izgovarjava sčasoma stekla.

pravljice za otroke.1

Vloga poslušanja pri odpravljanju govornih težav

Pomembno je namreč vztrajati pri slušnem razlikovanju posameznih glasov. Ko tako malček tiste najzahtevnejše glasove dobro sliši in loči od drugih glasov, bo tudi lažje prišel do pravilne izgovarjave in se bo manj zapletal. Natančno poslušanje je tako izredno pomembno.

Logopedske slovenske pravljice berejo znani dramski igralci in igralke, ki po zaslugi svojega poklica berejo zelo razločno, tako je zagotovljena pravilna izvirna oblika govorjene besede. Napisane so na duhovit in malčkom zanimiv način, tako da privabi njihovo pozornost. Zasnova vsake logopedske kratke zgodbe za otroke pa je nastajala skupaj s sodelovanjem profesionalne logopedinje.

Pester izbor tematik za razvijanje osebnih vrednot

Izbirate lahko med različnimi temami in področji, ki lahko posredno ali neposredno pomagajo pri razvoju identitete oziroma lastnega vrednostnega sistema. Sodobne kratke zgodbe za otroke se lahko s svojo poučno vsebino dotaknejo tudi bolj občutljivih tem, kot so nestrpnost, medvrstniško nasilje, učenje prepoznavanja svojih lastnih čustev, premagovanje strahu, jeze in podobno.

Obenem pa lahko s svojimi vsebinami tudi ozaveščajo najmlajše o lastnih čustvih, o pomembnosti ponovne uporabe in spodbujanju ekološke ozaveščenosti, o iskanju skupnega jezika, ter tudi o premagovanju nesporazumov v odnosih.

lratke zgodbe za otroke

Kako najmlajše naučiti gradnje dobrih odnosov?

Pri tem si seveda moramo priznati, da moramo predvsem odrasli najprej poskrbeti za ohranjanje dobrih odnosov. Šele nato smo sposobni in dovolj vešči učenja naslednjih generacij, ki prihajajo za nami. V časih, ko je na svetu vse več nepotrebnih konfliktov, je zelo pomembno, da našim najmlajšim prenesemo pomembno modrost, in jih naučimo, kaj je prav in kaj ne.

S posebnim sodelovanjem dveh največjih radijskih hiš so nastale slovenske pravljice za lahko noč, ki jih malčki poslušajo že več kot 50 let. Učijo jih o tem, kako v sebi najti moč za ustvarjanje boljših odnosov s svojimi družinskimi člani, s starejšimi in tudi s sošolci in učitelji. Tako se bodo na zelo preprost način naučili reševati nesporazume in sklepati prijateljstva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja