Lepota in Zdravje

MojaMS: najpogostejši simptomi

mojams

Multipla skleroza ali krajše mojaMS je bolezen, ki prizadene osrednjo živčevje ter s tem možgane in hrbtenjačo. Le-ta vsebuje posebno vrsto celic, tako imenovane nevrone, ki so tukaj zato, da pošiljajo signale po telesu. Seveda so ti signali povezani z mnogimi funkcijami človeškega telesa, kot so vid, telesna koordinacija, ravnotežje in spomin.

Pri tem bolezen – mojaMS deluje tako, da imunski sitem napade te nevrone, ter s tem povzroči poškodbo njihove ovojnice, ki se imenuje mielin. Te poškodbe povzročajo motnjo signalov, ki jih nevroni pošiljajo na druge dele telesa, kar pa povzroča simptome te bolezni.

 

Oblike bolezenskega stanja

mojams

Kadar bolniki zbolijo, ni nujno da se jim takoj pokažejo kakšni simptomi ali tako imenovane motene funkcije, saj mojaMS poteka od vsakega posameznika drugače.

 • Kadar se zgodi, da ima oseba potek s postopnim napredovanjem nevroloških težav, brez sočasnega pojava teh zagonov, se ta vrsta imenuje: Primarno Progresivna multipla skleroza (PPMS).
 • Pri večini se zgodi tako, da imajo že na začetku poteka z zagoni ter izboljšanji, kar pa imenujemo: Recidivno-Remitentna oblika (RRMS).
 • Potek bolezni se nato rado spremeni in prestopi v sekundarno progresivno fazo (SPMS), kjer so zagoni redki, nevrološke težave pa se kopičijo.

MojaMS ali multipla skleroza, poteka na več različnih načinov in ti načini sovpadajo z različnimi stopnjami napredovanja, ki vsakega bolnika prizadenejo drugače.

 

Najpogostejši simptomi

simptomi multiple skleroze

 1. težave z gibanjem (prizadene predvsem ravnotežje in koordinacijo),
 2. bolečine (ker je poškodovan živčni sistem),
 3. slab vid (možna začasna izguba vida, bolečine v očesu ali barvna slepota),
 4. utrujenost,
 5. kognicijske težave (pogosta pozabljivost in težave s koncentracijo),
 6. oslabelost mišic (krči ali togost),
 7. težaven mehur in prebava (pogost do nujen obisk stranišča),
 8. spolna neprivlačnost (vpliv na spolno disfunkcijo),
 9. depresija in anksioznost

Da bi lahko kar najbolje obvladali svoje simptome, ki jih imate ob prisotnosti MS, je najbolje, da jih omenite svojemu osebnemu zdravniku in si tako zagotovite čimprejšnjo obdelavo ter iskanje najboljših rešitev za vaše trenutno stanje. V nasprotnem primeru, če čakate dalj časa, se lahko simptomi slabšajo in je nato težje in dolgotrajnejše zdravljenje le-tega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja