Tehnologija

Kakšni drsni ležaji so ustrezni za nas?

drsni ležaji

Drsni ležaji so eden najpogostejših elementov različnih mehanskih naprav in navkljub temu, da so po velikosti majhni, so nepogrešljivi in si brez njih ne moremo zamisliti izvedbe številnih nalog. Če so izdelani kakovostno, bomo s tem lahko povečali učinkovitost delovnih procesov in zmanjšali trenje med posameznimi deli naprav, s tem pa tudi podaljšali življenjsko dobo opreme. S slabšimi lahko naletimo na nepotrebne težave, zato se v prvi vrsti posvetujmo s strokovnjaki, ki nas bodo usmerili k pravemu izboru. Preverimo predvsem:

  • kako natančni in zanesljivi so drsni ležaji
  • ter kakšen je njihov povprečni rok trajanja oziroma vzdržljivost.

Seveda pa moramo tudi izbrati take, ki bodo prilagojeni za našo dejavnost, saj obstaja veliko vrst in mora biti v ospredju predvsem varnostni vidik. V želji po nižanju stroškov ne iščimo ponudnikov izven ustaljenih poti, saj utegnemo na koncu dobiti precej manj kakovostne produkte kot bi jih sicer po nekoliko višji ceni.

Stopnja obremenitve in materiali

drsni ležajiOdvisno od tega, s kakšnimi bremeni se soočamo pri svojem delu, je eden ključnih podatkov pri nakupu stopnja obremenitve. Za težka bremena bodo primerni valjčni drsni ležaji, za srednja in lažja pa kroglični. Poleg tega lahko izbiramo tudi glede na materiale, ki postajajo vse bolj inovativni. Na primer naogljičeno jeklo ali kaljeni bainit (gre za mikrostrukturo, ki nastane v jeklu pri temperaturah od 125 do 550° C) dobro prenašata vibracijsko udarno obremenitev. Nekateri so vodoodporni ali pa celo ne potrebujejo vzdrževanja z raznimi olji, kar nam izdatno olajša delo.

Nameščanje in menjava

Povprašajmo ponudnike, kateri drsni ležaji so najbolj preprosti za namestitev ter kasnejšo menjavo, kar je ključno še zlasti pri tistih, ki so večjih dimenzij. Na primer najbolj priročni so:

  • kroglični,
  • stožčasti valjčni,
  • cilindrični valjčni,
  • iglični,
  • sferični in
  • dvoredni cilindrični.

Poleg naštetega preverimo tudi hitrost in togost oziroma rigidnost produktov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja