Prevajanje

Kako se sodni prevodi razlikujejo od navadnih prevodov?

Ali ste vedeli, da se sodni prevodi razlikujejo od navadnih prevodov? No, tudi, če niste, bomo v tem krajšem članku pojasnili, kako in v čem se sodni prevodi razlikujejo od tistih, ki jih poznamo. Pogledali si bomo torej, kakšne so razlike med tema dvema in tudi zakaj je bistvenega pomena, da se za formalne zadeve izberejo sodni prevodi namesto klasičnih. Na koncu pa si bomo na hitro pogledali tudi razlike med samimi cenami in razložili, zakaj te razlike so. Če torej potrebujete kakršnekoli prevode, bodisi so to sodni prevodi ali pa navadni, boste v tem članku izvedeli veliko o obojih.

sodni prevodi

Kakšni so sodni prevodi in kako se le-te razlikujejo od klasičnih?

Če ste že ali pa tudi če niste še nikoli uporabljali profesionalnih prevajalcev za prevajanje raznoraznih besedil in pravnih dokumentov, boste tule izvedeli vse bistvene informacije. Zdaj torej vemo, da so nam na voljo sodni prevodi in navadni prevodi. Razlikujejo se pa predvsem v tem, da so sodni prevodi bistveno bolj zahtevni za izvajanje. Namreč, navadna prevajanja splošnih besedil lahko opravlja vsak prevajalec, ki ima znanje določenih dveh jezikov – torej tistega iz katerega bo prevajal in tistega, v katerega bo prevajal. Enako pa ne drži, ko so v igri sodni prevodi.

Namreč za sodne prevode je vsekakor treba vedeti, da ga lahko opravijo le sodno zapriseženi prevajalci, ki pa nosijo tudi naziv tolmači. Še ena razlika pa je, da sodni tolmači po opravljenem prevodu prevod žigosajo in ga skupaj z originalnim dokumentom ali pa overjeno kopijo zvežejo. Na koncu pa morajo sodni tolmači tudi priložiti svoje podatke kot tudi izjavo, ki zagotavlja, da je preveden dokument, ki ga je tolmač opravil, popolnoma enak originalu. S tem pa mi, kot stranka, dobimo zagotovilo, da je ta sodno overjen dokument popolnoma enak originalnemu dokumentu in ga lahko uporabljamo v kakršnekoli pravne namene. Sama cena pa je jasno za sodne dokumente tudi malenkost višja. Na primer za eno navadno avtorsko stran bomo odšteli približno 15 €, medtem ko bomo za eno sodno stran plačali približno 30 € – cena je odvisna od jezika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja