Kako poteka pravilno razkuževanje rok?

Roke so pomemben del našega telesa, ki jih uporabljamo za marsikaj. Pri tem pa večinoma časa niti ne pomislimo, da z njimi lahko prenašamo tudi umazanijo, vidno in nevidno, ki lahko povzroči tudi zelo resne okužbe in bolezni. Vsak od nas bi se zato moral zavedati, kako zelo pomembno je razkuževanje rok in njihova higiena na sploh.

V današnjem prispevku vas bomo še enkrat spomnili na to, kako poteka pravilno razkuževanje rok. S takim postopkom ste se verjetno prvič srečali že osnovni šoli, kasneje pa vas na to opominjali številni plakati na javnih mestih, kjer je tovrstno razkuževanje še posebej pomembno.

Navodila o tehniki razkuževanja rok

Razkuževanje rok se na prvi pogled zdi zelo enostavna tehnika, ki pa ji vendarle skorajda vsi namenjamo premalo časa. navodila za razkuževanje rok je podala delovna skupina izjemnih strokovnjakov. Na roke je v prvi vrsti potrebno nanesti dovolj razkužila. Tega nato vtiramo do suhega v vse površine na rokah, in sicer po vnaprej določenem vrstnem redu.

Za velike roke je vsekakor potrebno nanesti večjo količino razkužila. V kožo rok naj bi ga vtirali vsaj 30 sekund. Ali drugače povedano: toliko časa, dokler alkohol popolnoma ne izhlapi. Razkužila ne brišemo, ker bi s tem močno zmanjšali njegov učinek.

Opozoriti pa vas moramo tudi na to, da se tehnike razkuževanja rok v različnih literaturah med seboj lahko zelo razlikujejo. Nekatera navodila vam bodo narekovala, da mora razkuževanje rok potekati po strokovnem vrstnem redu. To omogoča sistemsko razkuževanje na vseh površinah rok, preprečuje pa naknadno onesnaženje rok ter tudi prenašanje številnih mikroorganizmov, ki prostim očem sploh niso vidni.

Nekateri strokovnjaki pa so mnenja, da sistemsko zaporedje gibov razkuževanja rok ni pomembno, vendar je vseeno potrebno biti pozoren na to, da se temeljito razkuži prav vse predele rok.

Več o postopku pa si preberite v članku na povezavi.