Lepota in Zdravje

Kako lahko poskrbite za bolj zdrave lase in nohte?

selen

Lomljenje in izpadanje las postaja vse pogostejša težava med ženskami in moškimi. Številni imajo ob tem še težave s krhkimi in hitro lomljivimi nohti. Oboje je znak slabega imunskega sistema, kar pomeni, da morate telesu zagotoviti ustrezno količino ključnih mikrohranil, ki krepijo imunski sistem.

pomanjkanje selena

Poleg najbolj znanih mineralov, ki jih naše telo potrebuje, železa, magnezija in cinka, je tu še selen. Če ga vaše telo nima dovolj, se oslabljeni imunski sistem ne more več učinkovito boriti proti oksidativnemu stresu. To je še posebej lahko problematično pri nosečnicah, pri katerih je potreba po ključnih hranilih še povečana. Zelo priporočljive so zato selen tablete v nosečnosti, saj vsebujejo organsko obliko tega izredno pomembnega minerala.

 

Kaj se lahko zgodi v primeru pomanjkanja?

Če ga imate v telesu premalo, lahko pride do najrazličnejših srčnih in ledvičnih težav, obenem se lahko pojavi ateroskleroza. Najbolj pogosto pa je izpadanje las oziroma lahko pride do nekaterih kožnih sprememb in tudi neplodnosti. Ker so pomanjkanju najbolj izpostavljeni tisti, ki imajo enolično prehrano oziroma so na dieti, je izredno pomembno, da ga dodajate k svoji prehrani v obliki prehranskih dopolnil, kot so selen tablete.

Ravno zato, ker je največja verjetnost, da bodo tisti s slabo prehrano prej čutili težave ob pomanjkanju tega nadvse pomembnega minerala, je povsem razumljivo, da se priporočajo selen tablete v nosečnosti, ker je potreba po njem v tem izredno občutljivem obdobju še večja.

 

Kaj vsebujejo selen tablete?

Gre za esencialen mikroelement, ki učinkovito ščiti celice pred oksidativnim stresom, poleg tega pa pomembno pripomore k normalnemu delovanju ščitnice. Vendar je tako kot pri večini mineralov tudi pri njem ključnega pomena dobra absorpcija, zato so selen tablete odlična izbira.

selen

Na splošno je selena že tako zelo malo v sami prsti, a se potem še izgubi ob predelavi. Ker ga s hrano premalo zaužijemo, so selen tablete odličen način, da ga zaužijemo dovolj. Dnevno ga sicer lahko največ zaužijete do 300 mikrogramov, vendar je običajno priporočljiv dnevni vnos 55 mikrogramov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja