Dom in vrt

Kako izbrati primerne ploščice za kopalnico?

kopalniška keramika

Pri prenovi kopalnice je morda najzahtevnejša naloga prav izbira novih talnih oblog. Večinoma se potrošniki še vedno odločajo za klasične materiale, med katerimi je daleč najpriljubljenejša keramika v najrazličnejših izvedbah. Tehnološki napredek omogoča namreč številne napredne postopke obdelave, zaradi česar lahko ta material uporabite za polaganje tako v notranjih kot tudi zunanjih prostorih.

Čeprav nas večina ob keramičnih ploščicah najprej pomisli na klasične velikosti, nekje med 20 x 20 cm, 40 x 40 ali morda pravokotne v velikosti 20 x 40 cm, pa vse bolj stopajo v ospredje velike ploščice za kopalnico, med katerimi najdemo tudi takšne, ki lahko merijo kar 120 x 120 cm. Kako torej izbrati prave? Takšne, ki bodo ustrezale izbranemu prostoru, obenem pa boste z njimi dosegli tisti prepotrebni estetski učinek, ki si ga želite.

 

Pred dokončno odločitvijo dobro pretehtajte vse opcije

Ker je vsak prostor drugačen, je tako možnosti za opremo in postavitev elementov praktično nešteto. Enako velja tudi, ko želite zamenjati ploščice za kopalnico. Ker je na trgu na voljo tako zelo veliko različnih variacij, ki jih ponuja keramika, je končna izbira lahko zelo težka. Na kaj morate torej paziti preden se dokončno odločite?

Predvsem se morate v prvi vrsti zavedati, da imajo poleg vizualnega učinka ploščice za kopalnico tudi zaščitno funkcijo, saj površine predvsem ščitijo pred posledicami previsoke vlažnosti v prostoru in tudi pred umazanijo. Če ste se odločili za cenejšo opcijo, morate vedeti, da včasih nižja cena odraža tudi slabšo kakovost. Posledica tega je lahko tudi hitrejša obraba in krajša življenjska doba.

 

Velike ploščice za kopalnico so primerne za manjše prostore

Pred polaganjem je priporočljiv temeljit premislek o vseh dejavnikih, ki lahko vplivajo na izbiro. Tu je pomembna tako osvetlitev prostora kot njegova velikost. Glede na to dvoje boste tudi prilagodili izbiro vzorca, barve in dimenzij, ki ste si jih zamislili. V mislih imejte predvsem tudi to, da boste prostor uporabljali vsakodnevno, zato ga zasnujte tako, da se boste v njem počutili dobro. Pri tem pa ne zanemarite želja tudi ostalih družinskih članov.

Na splošno sicer velja, da so za manjše prostore primernejše ploščice za kopalnico, saj bodo te učinkovito optično povečale prostor. Za takšne primere je morda najprimernejša sijajna porcelan keramika v velikosti 60 x 120 cm, 80 x 80 cm ali 120 x 120 cm. Najboljše vizualne učinke v manjših prostorih dosegajo variante v prevladujoči beli, bež, svetlo sivi in naravni sivi barvi oziroma različni svetlejši barvni odtenki z vzorci, ki posnemajo naravne materiale, kot je na primer kamen oziroma marmor.

keramika

Kateri material je primeren za talne in kateri za stenske obloge?

Ta izredno priljubljeni material je na voljo v dveh variantah, in sicer se lahko odločite za navadne, glinene ploščice za kopalnico, ali pa za porcelanizirane, ki so v resnici izdelane iz granitogresa in jih poenostavljeno imenujemo kar porcelan keramika. Porcelanizirane so izredno trpežne, zelo dobro prenašajo temperaturne razlike, saj dobro prenašajo tudi zmrzal. Poleg tega so veliko bolj odporne na vodo, kot tudi na kemična sredstva in na udarce. Zaradi vsega naštetega so primerne tako za zunanje kot notranje prostore.

Navadna keramika je primerna za polaganje v notranjih prostorih, vendar morate paziti pri izbiri, saj obstajajo posebej talne in stenske obloge. Nikakor ni priporočljivo, da si za polaganje na tleh izberemo stenske obloge, vendar pa lahko načeloma talne obloge uporabimo kot stenske. Pri porcelanskih pa velja, da se jih lahko uporablja za polaganje tako na tleh kot na stenah. Pri tem je možno neskončno število različnih kombinacij.

 

Kaj vse vam ponuja vsestranska porcelan keramika?

Kot že omenjeno, je ta na voljo v različnih vzorcih, barvah, načinih obdelave in velikostih. Poleg imitacij naravnega kamna, postajajo vse bolj priljubljene raznovrstne imitacije brušenega betona. Te so lahko v kar petih različnih barvnih odtenkih, od bele, biserne oz. bež, srebrne, grafitne ali povsem temno sive barve. Tudi izbira dimenzij je pestra, saj so na voljo v srednjih velikostih, npr. 60 x 60 ali 60 x 120 cm,, kot tudi v večjih, 90 x 90 in 120 x 120 cm.

Vse ljubitelje bolj živahnih vzorcev najrazličnejših barvnih odtenkov in velikosti pa bo nedvomno očarala visokokakovostna unikatna keramika priznanih evropskih proizvajalcev, ki je na voljo v dimenziji 60 x 60 cm. Izbirate lahko med kar osmimi različnimi barvnimi vzorci, med katerimi sta tako klasični bela in antracit siva, kot pestri večbarvni vzorci z botaničnimi motivi.

ploščice iz porcelana

 

Previdnost pri izbiri bele barve

Kljub temu, da so različni odtenki bele barve zelo priljubljeni in vizualno povečujejo prostore manjših dimenzij, pa vendarle morda velja opozoriti tudi na to, da je bela keramika bolj občutljiva na umazanijo. Če vas to preveč moti, je morda bolj smiselna izbira bolj nevtralnih barvnih tonov, kot je siva, ali pa zemeljskih, kot so različice svetlo rjave, bež in podobni toplejši toni.

Če svetlejši odtenki vizualno povečajo in povišajo prostor, nasprotno velja za temnejše odtenke. Tako lahko v primeru večjega prostora, ki bi ga želeli vsaj na videz zmanjšati, izberite temnejše tone. Ne glede na to, kakšen učinek želite doseči s talnimi oblogami, poleg vseh navedenih dejavnikov ne pozabite na svoje lastne preference in izberite podlago, ki vam bo poleg estetike omogočila funkcionalno in udobno uporabo prostora.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja