Šport in prosti čas

Kako izbrati nahrbtnik za vašega malčka?

planinski nahrbtnik za otroke 1

Otroštvo je nepozabno obdobje odkrivanja sveta, polno radovednosti in razigranosti. Da pa jim lahko zagotovimo, tudi to, da bo ta razburljiva pot varna in udobna, pa je treba izbrati kakovostne pripomočke, kot je na primer pravi otroški planinski nahrbtnik. Ker se vsak korak šteje, je ključnega pomena, da ta nahrbtnik ni zgolj modni dodatek, temveč zanesljiv sopotnik na njihovi poti raziskovanja.

Razkrijemo vam nekaj dragocenih nasvetov, kako izbrati popoln planinski nahrbtnik, ki bo združil varnost, udobje in otroško razigranost.

planinski nahrbtnik 1

Kaj iskati pri izbiri, da bo otroški planinski nahrbtnik tisti pravi?

Pri izbiri je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki bodo zagotovili varnost, udobje in funkcionalnost med otrokovimi pustolov ščinami v naravi. Tukaj je nekaj ključnih stvari, ki jih je treba pri izbiri primernega pripomočka, iskati:

 • Prilagodljiva velikost in ergonomska oblika: naj bo prilagodljive velikosti, da se lahko prilagodi rasti otroka ter mora biti tudi ergonomske oblike, da podpira naravno držo hrbta in omogoča enakomerno razporeditev teže.
 • Trpežni materiali: izberite takšen izdelek, ki je izdelan iz kakovostnih, trpežnih materialov, kateri so odporni na obrabo in vremenske vplive. Ojačani šivi in trpežne zadrge lahko še dodatno povečajo njegovo vzdržljivost.
 • Dodatki za varnost in udobje: pravi planinski nahrbtnik naj ima odsevne trakove za povečanje vidljivosti v slabi svetlobi. Njegove naramnice naj bodo oblazinjene in nastavljive, da se lahko prilagodijo otrokovemu udobju in postavi.
 • Kapaciteta in razporeditev prostora: najboljše je, da izberete takšnega, ki se prilagaja na malčkovo starost ter trajanje izletov. Dobra razporeditev žepov pa bo omogočila organizirano shranjevanje stvari, kot so: pijača, prigrizki, osebni predmeti in morebitna potrebna oprema.
 • Praktični dodatki: več kot priporočljivo je, da vsebuje posebne predele ali zanke za pritrditev dodatne opreme, kot so bidoni, svetilke, kompas in več. Omogoča naj tudi enostavno zapiranje in odpiranje, da bo lahko malček samostojno dostopal do njih.
 • Varnostna merila: tak pripomoček, ki je namenjen otrokom, mora izpolnjevati določene varnostne standarde ter funkcije, kot so odsevni materiali ali odstranljiva etiketa za lažje sledenje. Kamorkoli se lahko doda tudi zelo uporaben mini žetonček, ki lepo izgleda in služi nemenu sledenja.

Ključno je torej, da gledate in upoštevate različne dejavnike, ki zagotavljajo optimalno izkušnjo za otroka med pohodništvom in raziskovanjem narave.

planinski nahrbtnik

Praktični nasveti za uporabo

Samo pomislimo, kolikokrat si sami naložimo na hrbet breme, ki ga nosimo nepravilno. Zgodi se seveda pričakovano, saj nas začne po nekaj minutah, do urah, že kar pošteno boleti hrbet. Enako se zgodi pri otroku. Le da je zadeva še toliko bolj pomembna, saj je njegov skelet še v razvoju in je nujno, da mu zagotovimo primerno opremo, ki bo produktivnost povečevala in ne ravno obratno.

Pomembno je, kako sam izdelek nastavite na njegov hrbet, da se bo »lepo vsedel« na varne dele telesa, ki lahko nosijo težo.

planinski nahrbtnik

Kaj to pomeni?

 • Nahrbtnik naj bo nameščen na sredini hrbta, kar pomeni ne prenizko in ne previsoko,
 • Njegove naramnice naj bodo dovolj tesne, da preprečijo nizko visenje izdelka in hkrati ne smejo omejevat gibanja rok.
 • Težo, ki jo bo vaš otrok nosil, prilagodite na njegovo starost in seveda na priporočilo proizvajalca. Najpogosteje se ta izenači sorazmerno z otrokovo telesno maso, da preprečimo preobremenitev hrbtenice.
 • Prilagodimo ga tudi glede na to, koliko je malček aktiven. Če je bolj aktiven, namestite izdelek bolj tesno na hrbet, kar bo omogočilo večjo stabilnost med gibanjem. Kadar pa gre na daljši pohod, pa poskrbite, da je teža enakomerno porazdeljena.
 • Zelo pomembno je, da ga naučite tudi dviganja le-tega, da razbremenite obremenitev hrbtenice.
 • Vsekakor pa mu dovolite, da si sam izbere izgled, ki mu je najbolj všeč, saj bo to spodbudilo k dejavnosti in veselje v uporabo.

Planinski nahrbtnik je otrokov zaveznik, zato je zelo pomembno, da se izbere primeren, ki nudi udobje in vse potrebne elemente, brez nepotrebnega nelagodja in bremena. Nujno je torej, da je ergonomske oblike, iz trpežnih materialov ter dovolj prostoren. Dovolite svojemu malčku nepozabne avanture v naravi varno in udobno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja