Storitve

Kako do pravne pomoči v primeru težav z zapuščino?

otroci z dedkom in babico na plaži

Zakonodaja pri dedovanju je sicer zelo jasna in natančno določa dedni red upravičencev do zapuščine pokojnika. A večina ljudi ni seznanjena s samim postopkom, zato lahko v skrajnih primerih, ko se ena stran počuti prikrajšano, pride do sporov in morda tudi tožb na sodišču. Da do tega ne bi prišlo, je dobro vedeti, kako točno poteka zakonsko določen dedni red, o katerem si lahko več preberete na tej povezavi: https://www.op-petek.si/civilno-pravo/dedni-red-prvi-drugi-davki/.

Večino sporov zaradi zapuščine je možno odpraviti ali preprečiti z ustrezno pravno pomočjo. Če iščete izkušenega pravnega strokovnjaka, vam je na voljo ugledna odvetniška pisarna v Ljubljani, pod okriljem katere delujejo izkušeni odvetniki, ki se nenehno izpopolnjujejo.

 

Kaj je dedni red in kaj določa?

Kot že veste, je oporoka najpreprostejši in najbolj jasen način predaje zapuščine po smrti. Zapustnik z oporoko izrazi jasno željo, komu bo zapustil svoje premoženje po smrti. Če oporoke ni, se prenos zapuščine ureja po zakonitem dedovanju. Tudi v nekaterih primerih, ko zapustnik sicer napiše oporoko, a se izkaže da ne razpolaga z vsem navedenim premoženjem, pride do zakonitega dedovanja, kjer se upošteva z zakonom določen dedni red.

Ta natančno določa krog tistih oseb, ki morajo biti vključeni v dedovanje. Glavni kriterij pri tem imajo sorodstvene vezi, oziroma zakonsko sklenjena zveza v primeru partnerskega odnosa. Kar se tiče sorodstva, za sorodnika veljajo tudi posvojeni otroci, ki imajo tako izenačene pravice kot biološki otroci zapustnika. Podobno velja za zunajzakonsko skupnost, ki je izenačena z zakonsko sklenjeno zvezo.

 

Kako točno poteka dedni red?

dedni red

Po zakonu so torej v prvi vrsti do zapuščine upravičeni potomci in posvojenci umrlega, ki jim sledi še zakonec oziroma zunajzakonski partner. Ti spadajo pod prvi dedni red. Nato imajo pravico do dedovanja tudi zapustnikovi starši in njihovi potomci ali posvojitelji in njihovi sorodniki, za njimi pa še sorojenci s svojimi potomci ter na koncu še stari starši in njihovi potomci.

Stari starši in njihovi potomci tvorijo tako tretji dedni red, s katerim se po zakonu dedovanje tudi zaključi.

Znotraj posameznega reda pa zakon ločuje še linije. Vsaka linija predstavlja tisto skupino sorodnikov, ki ima skupnega prednika. Skupni prednik teh je obenem tudi predstavnik linije.

Tako ima prvi dedni red predstavnike ene linije, in sicer so to zapustnikovi otroci ali njihovi potomci, če so otroci morda že umrli. V drugem sta dve liniji, ki ju predstavljata zapustnikova oče in mater. V tretjem pa so štiri linije, predstavniki teh pa so stari starši po materini in po očetovi strani zapustnika.

 

Kaj vam ponuja kakovostna odvetniška pisarna v Ljubljani?

Predvsem je pomembno, da od pravnih strokovnjakov prejmemo iskren, transparenten odziv na našo situacijo. Zato mora vsak odvetnik biti ne le ustrezno strokovno usposobljen na svojem izbranem področju, temveč mora biti sposoben jasno predstaviti stranki svoje stališče glede zadeve. Le na ta način bo reševanje zadeve uspešno.

Seveda pa živimo v zapletenem svetu, v katerem zgradimo lahko zelo zapletene odnose. Ti od nas včasih zahtevajo preveč, zato za razrešitev potrebujemo pravnega strokovnjaka, ki ne bo le uspešen, ampak bo znal tudi takoj povedati, ali se nam sploh splača spuščati v pravno bitko. Če potrebujete pravni nasvet, vam ga lahko ponudi odvetniška pisarna v Ljubljani, ki je zavezana k strokovnosti in pravičnosti.

 

Visoka stopnja strokovnosti na vseh pravnih področjih

Ne glede na to, ali se pravkar ukvarjate z zapuščinskim vprašanjem, ali pa bi radi izvedeli, če ste upravičeni do odškodnine, ali pa morda potrebujete pomoč pri sestavi pogodbe, priznana odvetniška pisarna v Ljubljani bo zagotovo poskrbela za vaše zadovoljstvo. To še posebej velja, če zanjo delajo pravniki z različnih področij, kar predstavlja veliko prednost pred konkurenco. Tako lahko računate na pomoč s področja gospodarskega, delovnega in civilnega prava.

Kako poiskati najboljšega pravnega strokovnjaka? Svoje začetno iskanje lahko opravite kar na spletu, kjer je veliko informacij. Na voljo so tudi različni forumi, kjer si ljudje izmenjujejo različne izkušnje. Najboljša odvetniška pisarna v Ljubljani bo zagotovo imela dobra priporočila zadovoljnih strank.

 

Na katerem področju obstaja največja potreba po pravni pomoči?

Zaradi vse slabšega gospodarskega stanja in dolgega kriznega obdobja ne le v gospodarstvu, temveč tudi v zdravstvu in ostalih področjih, je vse več izkoriščanja in teptanja človekovih pravic. Verjetno vam lahko vsaka odvetniška pisarna v Ljubljani potrdi, da je trenutno veliko potreb po pomoči na področju delovnega in civilnega prava.

Strokovnjak za delovno pravo je namreč nepogrešljiv v primeru težav v službi. Ker v službi preživimo veliko časa in ji posvetimo svoja najboljša leta, lahko hitro pride do nezadovoljstva zaradi neenakopravne obravnave zaposlenih ali neplačila prispevkov s strani delodajalca. Ti lahko hote ali nehote povzročajo hudo stisko med delavci, ki jim pogosto ne preostane nič drugega, kot da se obrnejo po pomoč na pravnega strokovnjaka.

Tudi na področju civilnega prava se lahko odlično izkaže zanesljiva odvetniška pisarna v Ljubljani, kjer vam lahko pomagajo pravniki pri reševanju zapuščinskih sporov ter v primeru reševanja skrbništva, določitve višine preživnine ali ko pride do urejanja delitve premoženja.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja