Dom in vrt

Kaj in zakaj je pomembno za izdelavo fasade?

fasade

Ko se delajo fasade, je treba vedeti veliko več, kot bi si mislili. Namreč, za fasade je treba vedeti, katere materiale je dobro uporabiti, kakšne so razlike med samimi proizvajalci in ne nazadnje tudi kakšne barve zaključnega sloja so najbolj primerne. No, o vsem tem bomo seveda govorili v nadaljevanju tegale članka. Kajti pametno je, da če tudi sami ne delamo fasade, da smo vsaj dobro seznanjeni s stvarmi, ki so za izdelavo le-teh pomembne. Če ne zaradi drugega, pa zato, da lahko vsaj približno vemo, kateremu ponudniku oziroma izdelovalcu fasade lahko najbolj zaupamo. Če je namreč fasada slabo narejena, bo trpela najprej hiša oziroma objekt, potem pa še naš bančni račun, ker bo treba vse ponovno narediti.

Kaj je dobro vedeti, ko se fasade izdelujejo?

Za izdelavo fasade je pomembno veliko stvari, najpomembnejše pa je, da smo seznanjeni z delom, ki ga opravljajo različni ponudniki. Namreč, tako bomo lažje izbrali tistega, za katerega ljudstvo pravi, da je zares vreden svojega denarja. Seveda pa se bomo osredotočili tudi na druge, bolj praktične, stvari. Namreč, za fasade se uporablja stiropor ali pa tervol. Tervol je narejen iz mineralne volne in je parapropusten ter negorljiv. Ta material je nekoliko boljši, a zaradi tega tudi dražji od cenejšega EPS-a (stirporja). Je pa treba omeniti, da so se tudi pri EPS-u naredili izjemni premiki, k izboljšavi in uporabnosti le-tega.

Strokovnjaki samo priporočajo, da je izolacija parapropustna in pa dimenzijsko stabilna, kar sta tudi dve najpomembnejši karakteristiki za dobro izdelano fasado. Kar se pa tiče samih barv, pa lahko povemo, da izbira barv ni toliko pomembna. Namreč, tisto, kar povzroča bledenje barve, je pravzaprav zaključni sloj. Če le-ta ni dovolj kakovosten, bo barva začela bledeti. Seveda pa na samo staranje fasade in druge neprijetnosti vpliva tudi to, kako dobro je bil celoten fasadni sistem vgrajen. No, to so le osnovne stvari, ki jih moramo vedeti, ko se fasade izdelujejo. Najboljše pa je, da se za ostale stvari pozanimamo pri več ponudnikih, saj bomo tako hitro videli, kaj kdo ponuja in kako dela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja