Tehnologija

Izbrišimo občutljive podatke z našega računalnika

čiščenje diskaDandanes si veliko uporabnikov računalnika predstavlja, da podatke izbrišemo preprost s tipko DELETE. To je sicer res, vendar to ne ustavi nepridipravov, da bi naše podatke zlorabili, če se dokopljejo do našega diska. Nepravilno izbrisan trdi disk, spominska kartica ali SSD nam lahko povzroči veliko težav, saj se večino podatkov lahko hitro reši. V računalniškem svetu obstaja tudi vedno več naprednih programov, ki lahko obnovijo skoraj vse z naših spominskih medijev. V tem članku bi radi predstavili, kako nam lahko čiščenje diska popolnoma izbriše vse podatke, ki so shranjene na njem.

Tipka Delete ne naredi veliko

Res je, da ko izbrišemo nekaj s svojega računalnika, tega ne vidimo več na zaslonu. To pa ne pomeni, da so bili podatki fizično odstranjeni z diska ali SSD-ja. Vsak operacijski sistem večinoma premakne izbrisano vsebino v koš. Stvari v košu so samo označene za izbris, vendar se še vedno nahajajo na našem spominskem mediju.

Tudi, če izpraznimo koš, se podatke še vedno lahko reši. Operacijski sistem Windows, Linux in drugi so narejeni tako, da sčasoma prepišejo izbrisano vsebino z novimi podatki. Na ta proces se ne moremo zanašati, saj kdo pravi, da novi podatki, ki bodo prepisali stare, niso tudi zaupni.

Za onemogočanje zlorab potrebujemo čiščenje diska, saj nam to zagotovi, da lahko računalnik prodamo ali zavržemo, ne da bi se bali, da bo kdo izkoristil podatke na spominskem mediju.

Kaj pa SSD-ji?

SSD-ji delujejo popolnoma drugače kot trdi diski. Z integrirano funkcijo TRIM skrbijo za optimalno delovanje, ki zajema prepis ter premikanje podatkov po celicah. Čeprav SSD nima magnetnih pladnjev, kot jim ima disk, je še vedno ranljiv za zlorabe. Res je, da je občutljive informacije veliko težje pridobiti s SSD-ja, vendar je to še vedno mogoče. Čiščenje diska nam lahko tudi SSD popolnoma sterilizira, če računalnika ne mislimo uporabljati več, ali ga bomo predali nekomu drugemu.

Kako zagotovimo varnost podatkov?

Priporočamo, da za izbris podatkov kontaktiramo strokovnjake, ki se s tem dnevno ukvarjajo. Podjetje www.kotar.si ima na voljo vsa moderna orodja s katerimi pregledajo trdi disk, USB ključ, SSD ter druge spominske medije ter popolnoma onemogočijo možne zlorabe.

Posebej pazljivi moramo biti pri računalnikih, kjer imamo veliko shranjenih računov, informacij strank, plačilnih certifikatov ipd. Take računalnike vedno odnesimo na čiščenje diska in tega nikoli ne počnimo na svoje roke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja