Storitve

Imate urejeno varstvo pri delu?

varstvo pri delu z projekt varnost

Kot skrben delodajalec se prav gotovo zavedate, da morate pri izvajanju svojega posla upoštevati vse obvezanosti, ki vam jih nalaga Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). Varstvo pri delu je tako eno izmed ključnih področij, ki jim je potrebno dosledno slediti. Ne gre zgolj za ustrežljivost do Inšpektorata Republike Slovenije za delo (IRSD) in izogibanje kaznim, ki so lahko precej visoke, temveč gre tukaj zares za varnost vaših zaposlenih. Tako njihova varnost, kot tudi varno počutje v delovnem okolju sta ključna tudi za dobro vzdušje in posledičen dvig produktivnosti. Varstvo pri delu tako ne sme biti le nujno zlo.

Kaj vse zajema varstvo pri delu?

Ali sploh veste katere vse obveznosti vam nalaga zakon? Med pomembnejše določbe, ki jih morate upoštevati spada denimo izdelava ocene tveganja ter izjava o varnosti v pisni obliki. Pomemben element, ki ga vključuje varstvo pri delu je tudi sprejetje ukrepov za zagotovitev varstva pred požarom in evakuacijo. V kolikor za to še niste poskrbeli, vam svetujemo, da to storite čim prej. Da bo zadeva zares izvedena v skladu z zakonom, pa je boje pomoč poiskati pri profesionalnih družbah, ki skrbijo za varstvo pri delu.

varstvo pri delu omogoča projekt varnost

Potrebno je določiti strokovnega delavca

Ste vedeli, da morate za to področje določiti strokovnega delavca? V skladu z zakonom mora prav vsak delodajalec za opravljanje vseh ali nekaterih nalog zagotavljanja varnosti, določiti strokovnega delavca ali zunanjo strokovno službo, ki ima dovoljenje za opravljanje dela po prej omenjenem zakoniku.

Še posebej večja podjetja se v tem primeru raje odločijo za pogodbeno sodelovanje z zunanjim izvajalcem, ki v celoti posrbi za skladnost delovanja podjetja z zakonodajo s področja varnosti in zdravja pri delu. Ta jih po navadi tudi zastopa v primeru inšpekcijskih pregledov s strani IRSD-ja ter jim nudijo strokovno pomoč pri morebitnih odškodninskih in kazenskih zahtevkih iz tega področja. Seveda pa je njihova glavna naloga, da do tovrstnih situacij sploh ne pride.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja