Otroška oprema

Didaktične igrače za novo znanje in spretnosti

didaktične igrače za otroke

Didaktične igrače otrokom omogočajo, da prek igre razvijejo svoje znanje, se naučijo novih spretnosti in pridobijo nove sposobnosti, hkrati pa krepijo motivacijo za izobraževanje v šoli, kar jih še čaka. Didaktične igrače za otroke so lahko zelo poučne, zlasti če so otroku pravilno predstavljene., omogočajo pa tudi igro na različne načine in tako razvijajo svoje sposobnosti na različnih področjih. Pravilna uporaba lahko zelo dobro vpliva na otrokov spoznavni, govorni, gibalni in družbeni razvoj. Zato je pomembno, da so otrokom didaktične igrače predstavljene tako, da jih bodo sprejeli in uporabljali s čim večjim zanimanjem.

Raznovrstne didaktične igrače za otroke

Svojemu otroku priskrbite didaktično igračo, s katero se bo prek igre naučil, koliko je ura, ali pa mu zagotovite igračo, s katero bo dobil občutek, kakšna je zemeljska obla, kje je Slovenija in kje Evropa. Ne pozabite na zanimive didaktične igrače, s katerimi bo vaš malček spoznaval črke in številke ali spoznaval osnove računanja. Otroke pritegnejo tudi domiselne igrače za risanje, likovno ustvarjanje, šivanje in oblikovanje, spet drugi pa želijo glasbene igrače, prek katerih razvijajo svoje glasbene sposobnosti, tako se lahko navdušijo tudi za igranje glasbila in petje. Ponudba didaktičnih igrač je brezmejna, nenehno se povečuje, zato je pomembno, da pred nakupom temeljito razmislite, katere didaktične igrače so primerne za otroka, ki mu kupujete didaktične igrače.

Kaj je smiselno upoštevati pri nakupu igrač?

Pri izbiranju didaktičnih igrač za otroka je treba upoštevati stopnjo otrokovega razvoja in ob tem njegovo predhodno znanje in sposobnosti, nato pa poiskati igračo, ki bo spodbudila njegov razvoj na posameznem področju. Igrača ne sme biti preveč preprosta, saj se bo otrok ob njej dolgočasil, hkrati pa tudi ne prezahtevna, ker je ne bo mogel uporabljati v skladu s predvidenim namenom. Stopnja razvoja pa ni edino merilo, ki ga je treba upoštevati pri nakupu didaktičnih igrač, smiselno je upoštevati tudi otrokov interes, saj se z bolj priljubljenimi igračami otroci raje igrajo in z zanimanjem uporabljajo na zahtevnejši način.