Storitve

Davek na uvoz vozil ob nakupu vozila v tujini

davek na uvoz vozil naroci avto

Načrtujete nakup novega vozila? Morda celo resno razmišljate o nakupu avtomobila v tujini in se sprašujete, koliko bo v tem primeru znašal končni davek na uvoz vozil in koliko znašajo še ostali stroški? Na spletni strani narociavto.si lahko zelo hitro in preprosto izračunate davek na motorna vozila (DMV) kot tudi davek na uvoz vozil.

Tam najdete spletni obrazec, v katerega vnesete podatke, kot so npr. cena, vrsta vozila, način plačila, vrsta motorja, starost vozila in razdalja v kilometrih ter označite ali ste upravičeni do povračila DMV. Nato samo še kliknete na gumb ‘izračunaj končno ceno vozila’ in dobili boste končni izračun.

Na narociavto.si do pravilnega izračuna vseh stroškov uvoza

Če želite čim bolj natančno izračunati davek na uvoz vozil, je zelo pomembno, da v obrazcu izpolnite vse zahtevane podatke, saj bodo le tako upoštevani vsi dejavniki za pravilni izračun končne cene vozila. V končno ceno sta zajeta DDV in DMV, vključeni pa so tudi ostali stroški, kot npr. transport, homologacija in storitev uvoza po naročilu.

davek na uvoz vozil

Pomembno je poudariti še to, da je ta izračun najbolj merodajen za vozila iz Nemčije. V končni davek na uvoz vozil bodo tako zajeti vsi stroški do registracije vozila v Sloveniji, ki se jih obračuna po trenutno veljavnem zakonu.

Novi zakon o DMV in uveljavljene spremembe

Po novem zakonu, ki je začel veljati 1.1.2021, se pri izračunu upoštevajo starost vozila, Euro norma motorja ter količina izpustov CO2. Koliko bo znašal končni davek na uvoz vozil, je odvisno tudi od uporabljene metode meritev izpustov CO2, saj obstajata dva različna merilna cikla: NEDC in WLTP. Merilni cikel WLTP se je namreč uporabljal za vse avtomobile, ki so bili izdelani po septembru 2017.

Pred tem so vsi avtomobili imeli le meritev po ciklu NEDC. Za vse avtomobile proizvedene po tem obdobju pa je veljalo, da morajo imeti opravljene meritve po obeh merilnih ciklih. Po novem velja, da morajo vsa vozila, izdelana po 1.1.2021, imeti opravljene meritve po WLTP ciklu, ki v primerjavi z NEDC običajno pokaže višjo meritev izpustov CO2.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja