Nekategorizirano

Blockchain pospešuje transparentnost

b  Strokovnjaki menijo, da bo blockchain tehnologija pomembno vplivala na življenja številnih posameznikov. Najpogosteje se izraz omenja v povezavi z bitcoinom. Osnova za slednjega in preostale kriptovalute je namreč prav blockchain. Zaradi tega bo shranjevanje in prenašanje podatkov preverljivo in zanesljivo. Prelomni blockchain pa prinaša spremembe v poslovni svet. S pomočjo veriženja bodo podjetja poslovala transparentno in učinkovito. Čeprav se novica širi, pa so vrzeli v razumevanju te tehnologije za povprečnega človeka, ki pozna le osnove računalništva. Ne ve, kaj pravzaprav je blockchain. Razlago najde na spletni povezavi: https://incrementum.si/blockchain-tehnologija.

Blockchain poskrbi za poštenost

Digitalni zapis blockchain si lahko predstavljate kot knjigo salda. V njem so zapisane vse transakcije, ki jih je kdaj kdo izvedel. Pri tem ni pomembno, za kakšne transakcije gre, saj blockchain ne vpliva le na bančništvo in plačevanje. Prelomen je zato, ker je tako izjemno uporaben za vse. Hkrati teži k napredku in izboljšanju načinov dela. Že ime blockchain, ki pomeni veriženje podatkov, pove veliko. Sestavlja ga zaporedje podatkov o poslovnem dejanju pri kupo-prodajnih odnosih. To zaporedje je poimenovano podatkovni blok. Zakaj je blockchain varen, se sprašujete? Razlog je ta, da so zapisi šifrirani. Za odlično zaščito gre zahvala kriptografiji.

smart contract

Blockchain temelji na matematiki

Kriptografija je veda o matematičnih tehnikah, ki se uporabljajo za doseganje varnosti informacij. Uporaben blockchain je odlično izkoristil vsestransko matematiko, da prepreči kakršne koli zlorabe. Povprečen človek se morda niti ne zaveda, kako uporaben je v resničnem življenju učni program, ki so se ga hkrati bali in sovražili, ko so še gulili šolske klopi. Moderna kriptografija je tista znanstvena veda, ki se danes ukvarja s preučevanjem računalniških protokolov. Cilj je varnost podatkov. Je tudi odličen protiargument za tiste, ki dvomijo v prihodnost kriptovalut in sodobnega načina poslovanja. Vsebovani podatki na primer povedo, kdaj je bilo dejanje izvedeno.

Blockchain ohranja podatke večno v spominu

Vse informacije bodo ostale zapisane. Varnost in zanesljivost pa zagotavlja dejstvo, da spreminjanje ni mogoče. Nespremenljivost sicer velja za nekaj, kar ni pozitivno. Pomeni, da izboljšava ni mogoča in nastopi nazadovanje. Da pa nespremenljivost ni nujno nekaj negativnega, a je pravzaprav celo dobrodošla, dokazuje omenjeni skupek postopkov. Pametna domislica, ki se je razvila v nekaj veliko večjega, se je razvila v glavi skrivnostnega avtorja Satoshija Nakamota. Ista oseba, ki si je nadela zdaj že vsem znani psevdonim, je hkrati razvila tudi najbolj znano kriptovaluto. To jasno potrjuje teorijo, da lahko že en sam človek sproži nekaj, kar bo spremenilo svet.

blockchain

Blockchain bo korenito prevetril svet

Za trgovanje z novimi sredstvi ni treba poznati sodobnih postopkov. Ta namreč ne zadeva nihanja vrednosti digitalnih denarnih enot. To ne pomeni, da se z novostmi ni treba seznaniti. Glede na to, da so se sprožile korenite spremembe, ki se bodo dotaknile vseh, se je treba poučiti o novostih. Začnite s preprostejšo razlago, ki so zlahka dostopne na spletu. Morda se prav kmalu zgodi, da bo plačevanje potekalo le še z digitalnim denarjem. Predstavljajte si bančna nakazila. Prijavite se v spletno banko in izvedete nakazilo v državo z drugo enoto. Menjalni tečaj v večini primerov ne bo v vaš prid, hkrati pa boste morali poravnati tudi stroške nakazila. To pa je že danes lahko veliko preprostejše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja