Dom in vrt

Barva za svetel ali temen les

barva za lesBarva je ena od lastnosti lesa. Različne vrste lesa so različnih barv. V naravi obstajajo svetlejši odtenki lesa, na primer smrekov les je zelo svetle barve, obstajajo vmesni barvni odtenki lesa, to je les v medenih odtenkih, pa seveda les temnejše barve, kot je češnjev, in les, ki je res temen, na primer mahagonijev les. Slednji je vsaj nekoč bil zelo cenjen in zaradi tega drag. Iz hrastovega lesa se lahko izdela pohištvo, imenovano masivno pohištvo. Po izdelavi pohištva iz lesa mizarja čaka še zadnji korak, in sicer zaščita lesa. Tega lahko zaščiti barva za zaščito lesa.

Barva za les, ki ohrani naravno barvo

Če gre le za zaščito in se želi ohraniti naravna barva in tekstura, je ta zaščitna barva za les prozorna.
Prozorna barva za zaščito lesa bo leseni izdelek zaščitila pred zunanjimi vplivi, zaradi katerih bi les lahko posivel ali spokal. Ni vsaka barva za les, ki je namenjena zaščiti lesenega izdelka, prozorne barve. Pravzaprav sploh ne bi mogli reči, da je prozorni odtenek barva. Prozorno je brezbarvno, nasprotje od barve. Če lastnik lesenega predmeta ne želi, da tak predmet ohrani barvo in vzorec naravnega lesa, se kupi barva za les. Pred nakupom se je treba pozanimati o tem, ali je določena barva primerna za les.

Barva za les se nanese v tankem sloju

Barve, ki so primerne za les, se nanesejo na leseni odtenek v najmanj enem tankem sloju. Preden se nanese drugi sloj, se mora prvi sloj barve dobro posušiti. Izbrana barva za les lahko leseni izdelek poživi. To seveda velja, če je bil izbran ustrezen barvni odtenek. Če je ta leseni izdelek, na katerega je bila nanesena barva za les, v notranjem prostoru, je dobro, če se sklada z barvo sten in barvo preostalih kosov pohištva. Nekdo, ki želi v notranjem prostoru doseči velik kontrast med barvnimi odtenki pohištva in sten, bo skrbno preučil barvni krog, da kar najbolje preuči razmerja med barvami in najde nasprotne si barvne odtenke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja