Dom in vrt

Ali olje za les zaščiti pred zunanjimi vplivi?

Ob razni plastiki, kovini, umetnih materialih in celuloznih ploščah je les material, ki je večen in večno moderen. Da bi, vsaj kadar je izpostavljen notranjim vplivom, obdržali njegovo obstojnost, sijaj in kvaliteto, kot premaz uporabimo olje za les, ki to naravno bogastvo še dodatno zaščiti.

Dobre primere tovrstnih zaščitnih izdelkov ponujajo na primer v spletnem katalogu na http://www.silvaprodukt.si/olje-za-les . Pri izbiri moramo biti pozorni na tip lesa, na lokacijo in razmere, ki jim bo les izpostavljen, saj vsako olje za les po navadi ni primerna izbira za čisto vsako okoliščino. Tako je na primer tudi z lesenimi izdelki, ki so izpostavljeni težkim vremenskim okoliščinam.

Kakšno olje za les lahko uporabite?

Za zaščito lesa, ki je namenjen zunanji uporabi, se v realnosti uporabi tudi na primer tungovo ali laneno olje za les, vendar takšna oblika zaščite ni najbolj učinkovita na dolgi rok, saj lesa v zunanjem okolju ne zaščiti pred trohnenjem oz. pred glivami razkrojevalkami in drugimi škodljivci. Torej se priporoča uporaba olja za zaščito lesa, ki ga uporabljate v notranjih prostorih, kjer ni škodljivih vremenskih vplivov, saj zunanji les, premazan z oljem, v praksi nima prav daljše življenjske dobe kot nezaščiten.

Izjema je kreozotno olje za les, ki se uporablja za zaščito železniških tirov, torej mora biti zelo obstojen. Razlika je tudi v tem, da je s tovrstnim oljem les prepojen z različnimi vakuumsko-tlačnimi postopki, torej ni zgolj površinsko premazan. Negativna stran pa je, da ni najbolj prijazno naravnemu okolju, prav tako tudi ni dostopno v prosti prodaji.

Drugi načini zaščite

Če že uporabite olje za les, se to praviloma izpira, kar povzroča neenakomerno površino, onesnaževanje, potrebo po obnavljanju lesa. Po premazu je površina tudi temnejša od prvotne barve površine. Iz teh razlogov se za trajnejšo vodoodpornost lesenih površin, ki so izpostavljene vremenskim vplivom, večkrat uporabi vosek naravnega izvora, ki je okolju prijazen, se trajno veže na površino lesa in se z nje ne izpira.

V kolikor pa vas zanima katero barvo uporabiti za les pa lahko več najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja