Pri nas je trenutno veliko podjetij, ki se ukvarjajo s 3d tiskanjem. Tako natisnjeni izdelki se uporabljajo praktično v vseh panogah kot so na primer avtomobilska, elektrotehnična, letalska, in podobno. Poleg tega je priljubljeno tudi 3d tiskanje na primer za proizvodnjo medicinske opreme ali bele tehnike. Profesionalno 3d modeliranje je le ena od faz v celotnem procesu 3d tiskanja, ki pa je izjemno pomembna.

3d modeliranje

Dejstvo je, da si v vsakdanjem življenju veliko lažje predstavljamo objekt, če je le ta v tridimenzionalni obliki. Če pa je pri tem poudarek še na najmanjših detajlih, potem je situacija še toliko lažja. Bistvo vsakega 3d modeliranja je ravno v tem, da nam približa objekt do te mere, da si ga lahko predstavljamo v realni situaciji. Zato je 3d modeliranje še posebej uporabno na primer v arhitekturi, kjer je danes možno narediti model celotne hiše, z najmanjšimi detajli. Na ta način si lahko dejansko predstavljamo kako bo hiša izgledala v realnosti.

 

 

3d modeliranje ni enostavno opravilo

Pri 3d modeliranju gre za proces oblikovanja tridimenzionalnega objekta, ki ga natisne ustrezen 3d tiskalnik. Pri tem je zelo pomembno, da je čim bolj podoben objektu v realnosti. Danes so vam na voljo različni programski paketi, ki omogočajo različne načine računalniškega kreiranja umetnin. Programski paketi vam omogočajo natančno oblikovanje 3d modela, ki ga prenesejo neposredno v 3d tiskalnik. Za določene programske pakete so pomembne tudi strojne zahteve računalnika.

Že osnovno 3d modeliranje zahteva veliko časa, potrpljenja, vzponov in padcev, saj to ni enostavno opravilo. Zato vam svetujemo, da se raje odločite za izbranega ponudnika, ki ponuja tovrstno storitev. Le ta vam bo strokovno oblikoval vaš objekt, izdelek ali predmet glede na skico, načrt, tloris, sliko ali kako drugače. Pri tem je pomemben vsak najmanjši detajl s katerim bo vaš 3d model najboljši približek realni situaciji.